Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1 юли догодина

Бисер Петков

Разчетите към момента показват, че осъвременяването на пенсиите от 1 юли следващата година ще е с по-висок процент отколкото през последните години. Всички пенсии се очаква да бъдат повишени с 5.7%, съобщи във вторник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред бТВ. Той обясни, че това е пряко следствие от нарастването на доходите.

По думите на Петков засега не се обсъжда нов ръст на минималната пенсия и друго повишение освен ежегодната индексация на пенсиите.

Всяка година от 1 юли размерът на пенсиите се осъвременява по швейцарското правило с ръста на средния осигурителен доход и инфлацията.

“От 1 юли тази година пенсиите бяха осъвременени с 3.8%. На този етап разчетите показват, че от 1 юли 2019 година пенсиите ще се осъвременят с 5.7%. Това е резултат от ръста на средния осигурителен доход преди всичко, който е 8.7%. Ръстът на работните заплати води и до по-голям ръст на пенсиите, защото това е закономерната връзка“, коментира Петков.

Догодина таванът на пенсиите ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лева.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на партидите е около 3000 лв., Петков коментира, че това не е изненадващо. “Голяма част от осигурените лица имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства”, уточни Петков.

По думите му са предвидени различни опции за изплащане на натрупванията, включително когато са прекалено малки суми да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

По повод представения миналата седмица проект на нов закон за социалните услуги Петков каза, че той ще промени коренно регулациите в сектора и в него има две ключови думи – достъпност и качество.

Петков уточни, че в законопроекта се предифинират самите социални услуги и дейности, както ще има по-голяма възможност за избор на доставчици на тези услуги.

“По-голяма достъпност на социалните услуги не само за уязвимите групи от населението, сред които са и хората с увреждания, но законопроектът предвижда въвеждането на т.нар. общодостъпни услуги, които ще се ползват от лица, които не са изложени пряко на социални рискове, но имат нужда от консултиране, подпомагане, информиране.“, посочи Петков.

“Регламентирана е и една нова услуга, която се нарича заместваща грижа – тя е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания и позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това ако се налага да постъпи в болница, или иска да вземе кратък отдих, или не е в състояние да полага тази 24-часова грижа”, коментира Петков.

Той уточни, че при използването на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във временен център.

Петков уточни, че предвидените допълнителни средства в бюджета за тези услуги са 244 млн. лв. и се надява тази сума да бъде утвърдена от финансовото министерство. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?