Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пенсиите стават 2000 лева през 2060 година

Пенсиите ще поглъщат 42 млрд. годишно, а осигуряването само в НОИ ще натовари още повече системата

6 коментара
Снимка: БГНЕС

Чувствително увеличение на пенсиите ще има след 2026 година, когато новите пенсии ще са с около 36.3 на сто по-високи спрямо отпуснатите тази година. Средният размер на пенсията, който в момента е 335 лева, през 2030 година ще достигне 570 лева, а през 2060 година средната пенсия ще гони 2000 лева и ще замества около 40% от дохода преди това. Това сочи актюерският доклад на НОИ за перспективите пред пенсионната система до 2060 година, който излиза на четири години. За сравнение новата прогноза е за по-скорошно достигане на пенсия от 1000 лева спрямо прогнозата от 2012 година.

Лошата новина е, че през 2060 година 100 осигурени ще издържат 86 пенсионери заради застаряването на населението, увеличаващата се средна продължителност на живота и намаляващия брой заетите. Разходите за пенсии ще нарастват, а дефицитът в системата ще се задълбочава.

Основна роля за вдигането на пенсиите ще изиграе правилото за повишаване на тежестта на всяка година стаж във формулата за изчисляването им от 2017 година като достигнат 1.5 на сто през 2026 гоина при 1.1 на сто сега.

За новите пенсионери новият процент ще се прилага при определяне на размера на пенсиите им, а за вече отпуснатите пенсии ще се извършва преизчисляване на размерите от 1 юли на съответната година, което ще замести годишното осъвременяване в периода до достигане на тежест 1.5%.

Вследствие на тази промяна отпуснатите след 31 декември 2026 година пенсии ще бъдат с около 36.3 на сто по-високи спрямо настоящата 2016 година, която е последната преди влизане в сила на правилото.

42 млрд. лева за пенсии през 2060 година

Разходите за пенсии също бележат съществен ръст след 2026 година. От около 8 млрд. лева сега, през 2030 година те ще достигнат 13.2 млрд. лева, а през 2060 година 41.8 млрд. лева. В момента разходите за пенсии представляват 9.3% от БВП, като това ниво ще се запази в следващите години. Постепенно след осъвременяването на пенсиите с по-висок процент делът от БВП за пенсии ще започне да нараства и в края на периода през 2060 година ще достигне 11.4 % от БВП.

Прехвърлянето на партиди изцяло в НОИ ще натовари системата

Актюерите са разработили и различни сценарии в зависимост от това дали хората ще преместят спестяванията си от втория стълб в държавното осигуряване, като резултатите от всички сценарии показват, че системата ще остане на дефицит през целия период до 2060 година.

Възможността за местенето на парите обаче не е взета при разработването на базовия сценарий, тъй като е трудно да се каже колко души биха прехвърлили спестяванията си. Затова базовият сценарий е разработен при сегашната хипотеза с осигуряване в два стълба. Според актюерите възможността за преминаване от осигуряване в първи и втори стълб към осигуряване само в първия стълб ще окаже благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб в дългосрочен план,като във варианта, при който 100% от осигурените, родени след 1959 година, избират осигуряване само в първия стълб, средният брутен коефициент на заместване достига 55% през 2060 г. при стойности от около 42% във варианта, при който 100% от лицата, родени след 1959 година,се осигуряват и в двата стълба.

Според изводите от документа, изборът на осигуряване само в първия стълб на пенсионната система ще доведе до по-високи размери на пенсиите от първия стълб, в резултат на което разходите за пенсии ще се увеличат значително. В дългосрочен план, по-високите приходи от осигурителни вноски и приходите от индивидуалните партиди на лицата, които ще изберат осигуряване само в ДОО, не са достатъчни,за да покрият разходите за пенсии, изплащани в пълен размер. Това от своя страна ще доведе до чувствително влошаване на баланса на ДОО в периода след 2037 г. в сравнение с базовия вариант.

Вариантът, при който 100% от родените след 1959 година избират осигуряване само в първия стълб, е с най-високи разходи поради факта, че всички хора ще получават пенсии в пълен размер. При него разходите за пенсии достигат 14.8% от БВП през 2060 година при 11.4% в базовия вариант, което е с 3.4 процентни пункта повече.

Дефицитът в пенсионната система достига 6.8% от БВП

Резултатите от дългосрочната прогноза показват, че системата ще остане на дефицит през целия период от 2016 година до 2060 година

Отпадането на държавната вноска от 12% автоматично увеличава дефицита за 2016 година от 2 % от БВП на 5.3% от БВП.

През следващите няколко години дефицитът ще намалява, достигайки в периода 2021–2023 г. най-ниските си нива от около 4 % от БВП.

Това се дължи основно на планираното увеличение на осигурителната вноска за фонд “Пенсии“ с по 1 процентен пункт през 2017 година и 2018 година. В периода 2017–2040г. дефицитът се задържа на нива под 5% от БВП вследствие на намалението в броя на пенсионерите заради заложените по-тежки правила за пенсиониране.

След 2040 година започва съществено влошаване на баланса на пенсионната система като през 2060 г. дефицитът достига 6.8% от БВП.

Пенсионерите намаляват, но инвалидните пенсии растат

Общият брой на пенсионерите с пенсии за трудова дейност се очаква да намалее от 2.1 млн. души сега до малко над 1.7 души през 2060 година или с 412 100 души.

Относителният дял на пенсионерите от общото население на страната се увеличава от 29.4% през 2015 година до 31.2% през 2060 година

От 402 300 пенсионери с лични пенсии за инвалидност през 2015 г., през 2040 г. броят на тези хора достига 600 000 или 33.2% от общия брой на пенсионерите с пенсии за трудова дейност.

Според авторите на актюерския доклад това явление може да се смята за нормално, въпреки стремежа към повишаване на контрола и намаляване на възможностите за достъп до инвалидни пенсии, тъй като кохортите, приближаващи пенсионна възраст, стават все по-многочислени. По-късното придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и увеличената заболеваемост с напредването на възрастта са сред основните причини за увеличението в броя на пенсиите за инвалидност.

След 2040 година броят на инвалидните пенсии започва да намалява, но процентът на пенсионерите с инвалидни пенсии от общия брой остава висок до края на прогнозния период 26.6%

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. шаривари
  #6

  А за пенсиите през 3050-та година да не говорим....

 2. Ян Иван
  #5

  Пенсиите стават 2000 лева през 2060 година, а един кг. хляб ще струва 1000 лева!

 3. larry
  #4

  аххаха няма шанс, тогава подопечените на псевдоБХК ще са мнозинство, а те живеят на помощи, така че няма шанс!!! :)

 4. Mad Dog
  #3

  След като средната продължителност на живот в БГ е 75 години, до 2026 половината днешни пенсионери няма да ги има. На останалите нещастници, честито!

 5. pepe
  #2

  Значи според експертите на НОИ през 2060 година България все още няма да е част от еврозоната... :) ... А след 10 години пенсиите ще нараснат до впечатляащите... малко под 300 евро... Имайки предвид пропорционално на пенсиите какви "експертите" смятат, че ще са заплатите, ще остане ли въобще някой да работи в тази страна? Но пък имаме стабилност - стабилно ни водят към национална катастрофа.

 6. Пенсиите стават много, ама ДРУГ ПЪТ! Когато го построим светлото капталистическо бъдеще!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.