Пенсионери и студенти ще преподават, когато учителят отсъства

Пенсионери и студенти ще преподават, когато учителят отсъства

Пенсионирани преподаватели и студенти от горните курсове ще влизат в класните стаи, когато учителите отсъстват. Това предвижда програмата на образователното министерство "Без свободни часове", която стартира през тази година. В сряда образователният министър Даниел Вълчев обясни, че за целта ще бъдат създадени банки-кадри по области, а учителите-заместници ще получават възнаграждение в размер на един лекторски час – 5.70 лв. За програмата са предвидени 4 млн. лева.

Вълчев обясни, че програмата започва, тъй като проблемът с отсъствието на учителите е доста тревожно. През декември е имало 192 196 свободни часове или средно по половин учебен ден на всеки ученик. Отсъствалите учители са били 13 215 или всеки пети учител. Извинените отсъствия на учениците за декември пък са 5 млн.

Идеята на образователния министър е до намирането на заместник в часовете да влизат училищния психолог, някой от помощник-директорите или дори самият директор, но децата не трябва да остават без надзор. Той се закани, че отсега нататък контролът ще бъде завишен, а за директорите на школата със свободни часове ще има санкции.

Според министъра единствено в малките населени места може да има трудности с намирането на заместващи учители, но пък там и дисциплината била много по-голяма и директорите намирали начин на децата да се преподава. И в момента има градове като Шумен и Хасково, които са с много висок процент на заместване – 70-80%. В Смолян пък се наблюдава обратната тенденция и там този процент е 38%.

Вълчев обясни, че всеки месец училищата в страната ще представят информация в регионалните инспекторати по образование за отсъстващите учители, а всяко тримесечие обобщените данни ще постъпват в МОН. Така вече министерството ще покрива парите за първия ден от болничния на отсъстващия преподавател, а не както досега – училището. В момента първият ден от болничния на учителите не се изплаща от НОИ, а от училищния бюджет.

"Вярно е, че така процесът е доста централизиран, но може би на първо време няма друг вариант, тъй като опитът от миналата година да се осигури заместване не даде резултат", коментира министърът.

Тази година за различните програми на образователното министерство са предвидени 263 млн. лева, като в зависимост от интереса към тях, пари ще могат да бъдат пренасочвани. Програмите на МОН трябва да бъдат одобрени до две седмици от Министерски съвет.

И тази година за въвеждане на училищни униформи ще се отпускат по 50 хил. лева на учебно заведение, а за поддържане на програмата през всяка следваща година – по 15 хил. лева.

Вълчев съобщи още, че по първия стълб на диференцираното заплащане ще има 18% увеличение на средствата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?