Пенсионерите избират по коя методика да им бъде изчислена пенсията

Пенсионерите избират по коя методика да им бъде изчислена пенсията

Бъдещите пенсионери ще могат от вторник сами да избират по коя методика да бъде изчислена пенсията им - по старата или по новата. Вече има и електорнен комбиниран калкулатор на НОИ, с който хората могат предварително да преценят коя методика е по-добра за всеки един от тях.

В заявлението за отпускане на пенсия има отметка, в която бъдещият пенсионер заявява, че при отпускане на исканата от него пенсия желае в нейния размер да се вземат предвид трите последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, избрани от него, преди 1 януари 1997 година. 

Бъдещите пенсионери трябва да предоставят всички документи, като е задължително да предоставят тези за най-добрите три години преди 1997 г., по възможност и тези за периода 1997-1999 г., защото тогава регистърът на НОИ е в процес на внедряване.

Ако хората забравят да направят отметка, че искат пенсиите им да бъдат изчислени по старата методика, но предоставят документи за трите най-добри години, от НОИ пак ще изчислят служебно и по двете методики, като ще им предоставят по-благоприятния размер на пенсията.

Желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да носят документи за т. нар. златни години и да правят отметки в заявлението.

Мобилни екипи на НОИ ще консултират и хората по места. Консултациите ще бъдат правени в териториалните поделения на НОИ, в изнесени приемни и чрез екипи, които ще посещават населени места без териториални поделения и изнесени приемни. Графици за консултациите ще бъдат качени в териториалните поделения на НОИ и в кметствата, съобщава БТА.

И консултациите дават предварителни прогнозни стойности на индивидуалния коефициент и пенсията, защото те ще се извършат на базата на електронната услуга на НОИ. Важно е бъдещите пенсионери да носят документ за самоличност, както и документи за осигурителни доходи. 

До 1 януари 2023 г. хората ще могат да избират по старата или по новата методика да се пенсионират, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

Такъв избор ще могат да направят и хората, които са подали заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези, на които вече е отпусната пенсия през същия период. Те ще могат в шестмесечен срок да упражнят еднократно правото си на избор.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?