Пенсионерите с предимство пред децата в софийския зоопарк

Столичната община въвежда 20 нови такси и вдига тарифите на други 32

Пенсионерите ще плащат само левче, докато децата двойно повече, за да посетят Столичния зоопарк. Това предвиждат предложените промени в общинската наредба за местните такси и цени на административни услуги. Те са предложени от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и трябва да бъдат одобрени от общинските съветници в четвъртък.

 

Въвеждат се 20 нови такси, а 32 от съществуващите поскъпват средно с 15%. Плановете са новите цени да влязат в сила от 1 юли.

 

Ефектът от вдигането на таксите, които засягат гражданите и бизнеса, ще е 300 хил. лв. допълнителни приходи в общинския бюджет, което е с около 5% повече от заложеното, каза Барбалов.

 

Промените се правят по искане на районните кметове и се синхронизират с промени в редица нормативни актове и закони.

 

Най-драстично обаче е поскъпването на билета за Зоологическата градина, където цените се повишават двойно с изключение на пенсионерите. За децата до 3 години посещението остава безплатно, но тези до 18 г. ще трябва да плащат по 2 лв., а родителите им по 4 лв. Предвидени са отстъпки от лев на човек при групови посещения от над 15 души. Абонаментната карта за цяла година пък става 50 лв.

 

Причината за двойното поскъпване на цената на билета в зоопарка е, че тази услуга е под себестойността си, обясни Барбалов. Той посочи, че за издръжката на зоологическата градина годишно се харчат над 2 млн. лв., докато приходите от билети са 640 хил. лв. Дори с двойния скок на цената на билета приходите пак няма да покрият разходите, отбеляза зам.-кметът.

 

Конските каруци пък вече ще трябва да си плащат по 10 лв. за издаването на регистрационен талон за пътно превозно средство. Досега тази услуга беше безплатна.

 

Сред новите платени услуги са вадене на дубликат от документацията от архива на търговския отдел, проверка на инспектората по искане на етажната собственост и вадене на акт за раждане от друга общинска администрация, като всички ще струват по 10 лв.

 

Новост е и удостоверяването на административен адрес, което ще струва 3.50 лева.

 

Издаването на констативен акт за необходим ремонт в общи части на сграда е 40 лева. Комплектоването на преписки за покупка или за пристрояване на общински имот ще се таксува с 30 лева. Издаването на дубликат на разрешително за таксиметрова дейност ще е 20 лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?