Пенсионерите ще плащат само лев за лекарски преглед, ако бюджетът позволи

Здравното министерство ще се опита да намали за пенсионерите потребителската такса, която се плаща при посещение на личния лекар. Сега тя е 2.90 лв., предвижда се да стане 1 лв. Тези намерения бяха заявени от министър Таня Андреева преди откриването на форума "Иновации в здравеопазването" във вторник.

 

Това ще стане в случай, че бюджетът има възможност да доплаща разликата след намалението позволява да бъде дотирана разликата, обяснили по-късно от централата на БСП пред председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България Любомир Киров. Той отказа да коментира идеята, докато тя не стане факт, и заяви, че джипитата нес е притесняват от това, че известна част от парите ще идват от другаде. Киров припомни, че подобни мерки са били предприемани в миналото, без да представляват опасност за здравната система.

 

В бюджета на здравеопазването за 2014 година приоритетно са отделени средства за спешната помощ, както и за подпомагане на малките общински болници в трудно достъпни райони в страната, каза още Таня Андреева. Вероятно ще има свиване на издръжката на министерството и на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, които не осъществяват медицинска дейност. Дали и в кои разпоредители ще има съкращения зависи от резултатите от изготвян в момента анализ, обясни здравният министър.

 

Здравните експерти обмислят връщане на "ин витро" процедурите от здравната каса в министерството, като се очаква това да стане от следващата година.

 

Ваксините обаче няма да бъдат прехвърлени обратно, след като веднъж вече бяха поверени като отговорност на НЗОК. Андреева обясни, че на този етап "това е преценката", която са направили заедно с правителството.

 

Работи се и по т.нар. демонополизиране на самата здравна каса, което Таня Андреева обяви преди дни, че ще се случи в средата на следващата година. Идеята се оказа обаче все още в зародиш. Новият здравно-осигурителен модел се планира да бъде избистрен през следващите месеци, когато ще се проведе серия от обсъждания по въпроса между експерти, граждани и управляващи. Според Андреева, реформата ще се състои най-вероятно в създаването на допълнителни фондове, които да получават една четвърт от парите, които понастоящем събира НЗОК под формата на здравни вноски.

 

"Ако нещата се движат добре, въвеждането - стартът на въвеждането, може да е още през втората половина на 2014", заяви Андреева и допълни: "Разбира се, това е процес".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?