"Пенсионерката“ Малгожата Герсдорф се върна като председател на полския Върховен съд

Малгожата Герсдорф

Малгожата Герсдорф, която полското правителство смята за пенсионирана, но която твърди, че мандатът ѝ на председател на Върховния съд на Полша изтича чак през 2020 г., се яви днес на работа в сградата на съда, предаде Ройтерс в сряда.


На влизане тя каза пред многобройните репортери, че положението е "много напрегнато и драматично". Магистратът обясни, че идва на поста си след отпуск, за да следи за работата на парламента, който утре трябва да разисква поредните промени в закона за Върховния съд, внесени от правителството на консервативната партия "Право и справедливост". Тези промени предвиждат бързо назначаване на нов председател на висшата съдебна инстанция.


Герсдорф каза, че има негативно отношение към новия законопроект. Тя декларира, че не се бори за собствения си интерес, за своя пост или за да бъде оставена на мира и подчерта, че ако е искала да бъде оставена на мира, отдавна е щяла да подаде оставка. "Аз се боря за страната, за върховенството на закона, за спазването на конституцията", заяви председателят на Върховния съд Малгожата Герсдорф.


Въпреки уличните протести и натиска от Европейската комисия (ЕК) съдебната реформа в Полша влезе в сила, като министърът на правосъдието вече разполага с повече правомощия да назначава и уволнява съдии. Критици се оплакват, че промените в съдебната власт подкопават демократичните стандарти. ЕК предприе срещу Варшава няколко правни процедури, вкл. безпрецедентно проучване дали полските власти се придържат към върховенството на закона. Тези процедури може да лишат страната от евросубсидии за милиарди, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа