Плевнелиев запълва екипа си:

Пенсиониран генерал ще съветва президента за националната сигурност

Шеф на фондация ще е председател на Комисията по помилването

Генерал-майор о.р. д-р Стоимен Стоименов ще е съветник на президента Росен Плевнелиев по националната сигурност, а доскорошният заместник-посланик на България в САЩ Тихомир Стойчев е назначен за секретар по външната политика, съобщиха от президентската администрация в понеделник.

Ива Пушкарова пък е назначена за председател на Комисията по помилването. Тя е председател на Фондация за развитие на правосъдието, преподавател по наказателно право в Академията на МВР и по наказателно и международно наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. д-р Кирил Топалов пък е назначен за съветник на държавния глава по културата, духовното развитие и идентичност. Той е български белетрист и драматург, автор на редица романи и книги с разкази за деца.

Така президентският екип на Плевнелиев постепенно се запълва. Той вече назначи бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев за началник на кабинета си, Елица Николова за икономически секретар, Мария Иванова - прессекретар, Петя Тянкова - юридически секретар, Росен Кожухаров - юридически секретар.

Досега с интерес се очакваше да се разбере кой ще съветва Плевнелиев по военните въпроси, тъй като президентът в качеството си на върховен главнокомандващ има правомощия по назначаването на генералитета. Военният министър Аню Ангелов неведнъж се е оплаквал от влиянието на военните съветници на президента Георги Първанов.

Съветникът на Плевнелиев по националната сигурност генерал-майор о.р. д-р Стоимен Стоименов е бил на служба във военното разузнаване, заместник-началник на Разузнавателното управление на ГЩ на Българската армия и заместник-директор на Служба “Военна информация” към Министерството на отбраната.

Планираше се президентът Росен Плевнелиев утре да участва в разширеното заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбраната, но по-късно от "Дондуков" 2 съобщиха, че заседанието се отлага заради участието на армията в аварийно-спасителните дейности. 

На заседанието трябваше да бъде направен анализ на изпълнените от Българската армия задачи през 2011 г. , а министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов да представят на върховния главнокомандващ политическото и военното ръководство.

Споделяне

Още по темата

Още от България