Дебатът за бюджета на обществено осигуряване на първо четене:

Пенсионирането отново раздели опозицията и управляващите

Финонсовият и социалният министър Петър Чобанов и Хасан Адемов при обсъждането на проектобюджета за ДОО. Сн. БГНЕС

Проблемите на пенсионната система, ранното пенсиониране и замразяването на възрастта и стажа за придобиване на пенсия станаха център на краткия дебат по първото четене на проекта за бюджет на държавното обществено осигуряване във вторник. Депутатите решиха да гласуват проекта в сряда, а от групата на ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят предложението за бюджет, изготвено от Министерския съвет.

Социалният министър в правителството на ГЕРБ Тотю Младенов заяви от трибуната, че проектът показва липсата на каквито и да било реформи в осигурителната система. Според него е проблем, че на практика се разширява кръгът на хората, които могат да се пенсионират по-рано.

В проекта действително е отразена опцията хората, които имат две години до навършване на възраст и стаж да могат да се пенсионират с по-малка пенсия от тази, която биха взели при пълен стаж и възраст. Това бе прието с промени в Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети миналата седмица от парламента.

"Това е на фона на изключително тежката демографската криза, ще доведе до проблеми с осигуряването на средства за пенсии не само през следващата година, но и в близките години, посочи Младенов. По думите му не са предвидени промени и в медицинското оценяване на неработоспособността, чиято цел да е прекратяване на злоупотребите при получаване на инвалидни пенсии.

Тотю Младенов обясни, че се увеличава дефицитът по фонд "Пенсии" с близо 74 млн. лв., по фонда за общо заболяване и майчинство с около 8 млн. лв. и се запазва дефицитът на фонда за безработица. Като цяло дефицитът на ДОО достига близо 2 млрд. лева, коментира той.

Бившият социален министър даде и числа, като посочи, че в бюджета за 2014 г са заложени с 50 хиляди по малко осигурени лица спрямо 2013 г., което означава, че следващата година ще има 50 000 безработни в повече. Той добави, че най-големият провал, който ще отчете това правителство, ще бъде по линия на заетостта. Отказът на реформи в държавното обществено осигуряване ще доведе до обричане на българските пенсионери на ниски пенсии, констатира Младенов.

Към него се присъедини и колежката му Светлана Ангелова (ГЕРБ), която каза, че ранното пенсиониране трябва да се ограничи.

Председателят на социалната комисия Корнелия Нинова повтори, че 2.2 млн. пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си по швейцарското правило. По думите ѝ 13 000 българи ще се повлияят от увеличаването на тавана на пенсиите (на 840 лв.), а 15 000 души ще се повлияят от замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране. Освен това 40 000 жени ще получат увеличение за обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години с 30 лв., каза Нинова и добави, че 107 000 безработни ще бъдат подпомогнати между 200 и 500 лв., а 721 хил. души, загубили съпруг или съпруг, ще имат възможност да получат 26.5% от пенсията на починалия.

Нинова посочи още, че 1.6 млн. болни ще бъдат подпомогнати със средно обезщетение от 143 лв., а 328 000 българи ще бъдат подпомогнати със средно обезщетение от 394 лв. при бременност и раждане. Всичко това се прави при запазване на финансовата стабилност на държавата, наблегна тя.

Нинова отхвърли критиките, че спирането на пенсионната реформа ще доведе до хаос в системата. Спираме реформата за стажа и възрастта на пенсиониране, за да се състои разумен разговор и да се постигне трайно обществено съгласие, каза тя и добави, че 2014 година ще бъде посветена на този разговор за пенсионната реформа.

Социалният министър Хасан Адемов увери от трибуната, че няма да има проблем с бюджета на ДОО следващата година. За 2014 г. има отделени средства за всички пенсионери, за първи път над 8.1 млрд. лв. са предвидени за пенсии. Той посочи, че са гарантирани всички социални помощи и обезщетения, "размразяването" им е в ход.

Приходната част, според него, е амбициозна и в същото време е предизвикателство и за пазара на труда, и за приходните агенции.

В бюджета на ДОО за 2014 г. са заложени 240 млн. лв. повече постъпления. Пари в общественото осигуряване се очакват най-вече от увеличения максимален осигурителен доход (на 2400 лева), по-високите осигурителни прагове, повишаването на минималната работна заплата на 340 лева от 310 лева сега.

Разходната част Хасан Адемов определи като "вдъхваща умерен оптимизъм". 160.5 млн. лв. са за изплащане на повишените пенсии от 1 април 2013 г. като база за 2014 г., обясни той.

Всяка прилика с многократно повтаряния рефрен "вие ги увеличихте, ние ги плащаме" не е случайна, а напълно закономерна за всички следващи правителства, коментира министърът. Осъществяваните през последните няколко години мерки, а не реформи, отбеляза той, даваха приоритет на увеличаването на пенсионната възраст и на осигурителния стаж.

Адемов се съгласи, че при сегашната демографска картина и на фона на увеличаващата се продължителност на живота е наложително да се повишава възрастта за пенсиониране.

Големият проблем обаче е как това да се случи. Повишаването на възрастта и на осигурителния стаж, прието от ГЕРБ, е натоварило поколението в предпенсионна възраст сега, повтори тезата си, изказвана многократно министърът.

Това, което предлагаме, е да се опитаме да изготвим механизъм, базиран на възрастта за пенсиониране и демографските характеристики, за да предложим вариант за пенсиониране, без да натоварваме българските граждани, допълни той.

Вярно е, по думите му, че процентът на повишение на пенсиите през 2014 г. не е достатъчен, но в момента текстът в Кодекса за социално осигуряване гласи, че осъвременяването е на база на инфлацията. Ако имаме дефлация или около нула процента инфлация, какво предлагате - да намалим пенсиите ли, отговори Хасан Адемов на критиките на опозицията, че се връща т. нар швейцарско правило. Да не противопоставяме отделните социални групи - тези, които са с минимален размер на пенсиите, на възрастните с високи пенсии, призова още министърът на труда.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?