Пенсионна компания се зае да ограмотява финансово българите

Детска книжка и електронен портал ще помагат на осигурените

Пенсионна компания се зае да ограмотява финансово българите

Пенсионноосигурителното и животозастрахователно дружество "Ен Ен България" (NN България – новото име на "Ай Ен Джи Пенсионно осигуряване" и "Ай Ен Джи Животозастраховане") се зае с финансовото ограмотяване на българите. Инициативата ще се осъществява чрез два проекта – книжката "Къде растат парите? Първо четиво за финансите за деца и родители" и чрез електронния портал за информация в сферата на пенсионното осигуряване, съобщиха от компанията.

Проучвания на финансовата грамотност, проведени от дружеството през последните години на различни пазари, включително в България, показват, че повечето хора изпитват затруднения да се ориентират сред възможностите за финансово планиране и да вземат ефективни решения за своите финанси.

От думите на  главния изпълнителен директор на NN Животозастраховане и NN Пенсионно осигуряване Николай Стойков стана ясно, че освен проучванията на финансовата грамотност и поведение в България и по света, компанията има и други инициативи – образователната програма "Лесни финанси", програмата "Дни на отворените врати", електронното приложение "FQ Тест" и приложението "Електронен Личен финансов профил".

"Двата нови проекта са свързани с две изключително важни сфери – ранното финансово ограмотяване и пенсионното осигуряване", добави Стойков Той вярва, че ще се разширят възможностите пред малките читатели и техните родители, както и пред осигуряващите се лица, за да бъдат те информирани в решенията, които вземат или ще вземат в бъдеще за управлението на своите средства.

Представената книжка ще обяснява на децата връзката между ходенето на работа и получаването на пари и ще ги запознава с нови за тях понятия като заплата, разходи, спестявания, заеми, пенсия, застраховки. През новата учебна година "Къде растат парите?" ще бъде представена в училища в страната чрез пилотен проект на "Ен Ен България" и фондация "Заедно в час".

Pensiopedia.bg предоставя информация за пенсионната система в България. Сайтът си поставя за цел да предоставя на достъпен и разбираем език актуална информация относно функционирането на пенсионната система в страната, възможностите и предимствата на тристълбовия пенсионен модел.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?