Пенсионната реформа бе гласувана на трето четене от Държавната дума на Русия

Пенсионната реформа бе гласувана на трето четене от Държавната дума на Русия

Законопроектът, който увеличава пенсионната възраст в Русия, бе приет на трето и последно четене в долната камара на руския парламент - Държавната дума, предаде Ройтерс.

Реформата увеличава възрастта за пенсиониране с 5 години до 65 години за мъжете и 60 години за жените. Поправките бяха нанесени в съответствие с предложенията на президента на Русия Владимир Путин за облекчаване на реформите след масовите протести в цяла Русия.

Законопроектът трябва да бъде приет и от горната камара (Съвета на федерацията) и след това да бъде подписан от Путин, за да се превърне в закон.

Комитетите в Съвета на федерацията ще обсъдят на 2 октомври приетия от Държавната дума законопроект за изменение на пенсионната система, за да бъде внесен на пленарното заседание на палатата на 3 октомври, съобщи председателят на комитета по социална политика на Съвета на федерацията Валерий Рязански, цитиран от ТАСС.

Руската Държавна дума прие вчера на второ четене непопулярната пенсионна реформа, която предвижда повишаване на пенсионната възраст и предизвика многобройни протести в страната, предаде Франс прес.

Текстът беше одобрен с 326 гласа при 59 "против" и един "въздържал се".

Депутатите включиха в текста всички поправки, предложени от Путин при обръщението му към нацията в края на август.

Изправен пред необичайна съпротива, довела до спад в популярността му, президентът обеща възрастта за пенсиониране за жените, която сега е 55 години, да се повиши на 60 години, а не на 63, както предвиждаше проектът първоначално. За мъжете възрастта се качва от 60 на 65 години.

Руските депутати одобриха и други мерки, предложени от Путин, като предсрочното пенсиониране на многодетните майки, запазване на преимуществата за определени професии като миньорите и въвеждане на наказателни санкции за компании, които уволняват служители пред пенсия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?