Пенсионната реформа пак се отлага и омекотява

Пенсионната реформа пак се отлага и омекотява

Въпреки категоричните закани пенсионната реформа отново се отлага, забавя и в някои отношения смекчава. Това стана ясно след проведената в петък среща на синдикатите с министър-председателя Бойко Борисов.

Предвидените промени в Кодекса за социално осигуряване трябваше да бъдат приети тази седмица от Министерския съвет. Ден по-рано обаче синдикатите бойкотираха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, посветено на тази тема, и решението се отложи.

Въпреки това и социалният министър и представители на ГЕРБ в парламента продължиха да правят категорични изявления, че отстъпление от сроковете няма да има, осигурителният стаж ще бъде повишен от 1 юли догодина с три години и за жените, и за мъжете, повишаване на осигурителната вноска също няма да има поне до 2012 година.

Остъпка бе направена единствено за работниците от първа и втора категория труд, чиято възраст за пенсиониране няма да се повишава изведнаж, а постепенно.

След среща на представители на синдикатите с премиера в петък обаче се очертава отстъпление практически по всички, защитавани досега твърдо, позиции.

Осигурителният стаж ще се повишава плавно, а не както беше предвидено - с три години наведнъж, съобщи лично министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който допреди два дни категорично отхвърляше подобен вариант.

Освен това като цяло приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване се отлага за есента, а през август щяло да има извънредни заседания на Съвета за тристранно сътрудничество.

От КТ "Подкрепа" обясниха, че осигурителният стаж вероятно ще се повишава плавно, като предложението на синдикатите е да бъде на четири месеца с половин година.

Необходимата възраст за пенсиониране на жените, работещи в първа и втора категория труд пък, освен че ще се повишава плавно, няма да се повишава с пет години, както беше предвидено, а с три.

Освен това от изявленията на синдикатите става ясно, че се очертава отстъпление и от позицията за задържане на осигурителното бреме за бизнеса и осигуряващите се в условията на криза.

По думите на финансовия експерт на "Подкрепа" Мика Зайкова премиерът бил подкрепил искането на синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска, но очаквал предварителни разчети.

Премиерът е склонен да се мисли за вдигане на осигурителната вноска с 2 процента още от другата година, но преди това ще поиска анализ от финансовото министерство и НАП, обясни пък заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според Зайкова, увеличаването трябва да бъде плавно, но със сигурност първата стъпка трябва да бъде възстановяването на намалените от това правителство два процента от вноската, с което щели да бъдат върнати изгубени 300-400 милиона лева приходи в НОИ. Пет европейски държави тази година са повишили осигурителната вноска, посочи Мика Зайкова.

Премиерът е дал на синдикатите повод да мислят, че ще застане на тяхна страна и по още един въпрос, по който против са работодателите - за криминализиране на невнасянето на осигуровки. "Криминализареното на невнасянето на осигурителни вноски се подкрепя от премиера", обяви Пламен Димитров.

По думите на министър Тотю Младенов по този въпрос щяло да "продължи да се говори", а Главната инспекция по труда щяла да прави денонощни проверки.

"Социалният диалог се възстановява", обобщи резултатите от срещата си с премиера президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев.

Сега двата синдиката щели да поискат официални срещи с всички парламентарни групи, на които тепърво отново да се обсъждат промените в пенсионната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?