Пенсионната реформа се отлага временно

Временно се отлага реформата в пенсионната система в частта ѝ за пенсионната възраст и осигурителния стаж, заяви пред журналисти в Стара Загора в четвъртък министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той обясни, че приоритети на правителството през тази и следващата година ще бъдат стартът на здравната реформа и стабилизацията на пазара на труда.

“Причината за забавянето на пенсионната реформа е тежката ситуация на пазара на труда сега в страната и затрудненията на бизнеса“, посочи социалният министър.

Остава неясно обаче с колко точно се отлага реформата при положение, че нейният старт и без това бе планиран едва за 2012 година.

От следващата седмица започват преговори със синдикати и работодатели за подписването на двегодишно национално споразумение, каза още Младенов.

Според него минималната пенсия и прагът на бедността трябва да се изравнят и това трябва да стане с механизми от държавния бюджет, а не чрез системата за социалното осигуряване.

До 16 февруари в Националния съвет за тристранно сътрудничество очакват от социалните партньори предложения за антикризисни мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?