Пенсионната реформа започва да се пише отначало

Пенсионната реформа започва да се пише отначало

Тристранният диалог се разпадна и пенсионната реформа се оказа в изходна позиция, след като финансовият министър Симеон Дянков предложи на петъчното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) повишаването на стажа за пенсиониране да започне още от догодина. Синдикатите напуснаха заседанието и обявиха, че започват подготовка за ефективни стачни действия, а Кодексът за социалното осигуряване с пенсионните промени за пореден път ще трябва да бъде пренаписан. Това трябва да стане до следващата сряда, когато той трябва да бъде гласуван в Министерския съвет.

Дянков заяви, че иска пенсионната реформа да започне още от 2011 година на заседанието на кабинета в сряда, само ден след като същата препоръка залегна в доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Това бе прието на нож от синдикатите, под чийто натиск по-рано правителството се съгласи стажът за пенсия да започне да расте от 2015 година с по четири месеца на година, а възрастта за пенсия – от 2024 година с 6 месеца годишно. За работниците от първа и втора категория пък възрастта за пенсиониране трябваше да започне да нараства през 2015-та с 6 месеца на година.

“Очакваме, когато премиерът Бойко Борисов се върне от Брюксел, да имаме едно окончателно събиране при него, за да видим кой в крайна сметка решава нещата в тази държава“, заяви при напускането на заседанието лидерът на КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев. “Симеон Дянков търси конфликт на всяка цена. Той иска да се взриви социалният диалог и мир, преследвайки някакви лични амбиции“, посочи Тренчев.

Според изпълняващия длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров Дянков е доказал, че не може да бъде председател на тристранката. “Много пъти давахме шанс и правихме компромиси за постигане на съгласие. Стигнахме с хиляди компромиси до една конструкция, макар и крехко сглобена, която запазва правата на хората. Това в момента се взриви с предложението стажът и възрастта да растат едновременно от догодина“, посочи Димитров.

“Няма какво да чакаме повече, макар, че ще търсим среща с премиера. Започваме подготовката на безсрочни ефективни стачни действия“, каза Димитров.

Хронология на намеренията за пенсионна реформа

17 септември 2009 Социалният министър Тотю Младенов съобщава, че в социалното министерство се обмисля изравняване на пенсионната възраст между мъжете и жените. Идеята предизвиква острата негативна реакция на синдикатите.

Още

“Синдикатите имат съображения, които аз уважавам, но в крайна сметка ще реши Министерският съвет. Консултациите в тристранката вече приключиха, така че ние сме готови да предложим наш вариант“, заяви Дянков. Той обаче отказа да даде подробности под предлог, че промените се внасят от социалния министър Тотю Младенов. Според участници в тристранката предложението е стажът да започне да нараства с шест месеца годишно от 2011 година.

“Това е много болна тема не само в България, но и за всички страни в Европа, където демографската обстановка се влошава с всяка изминала година. За мен е много важно, както и по други теми, да не се отлага днешната работа за утре и вместо сега да си решаваме проблема, да започнем да го решаваме след четири-пет години. Така проблемът само ще се задълбочи“, коментира Дянков.

Заради поредния обрат в намеренията за пенсионна реформа в тристранката не е бил обсъждан въпросът с прехвърлянето на средства от професионалните фондове в НОИ за ранното пенсиониране на работещите в тежки условия. В зависимост от това какъв вариант за увеличаване възрастта на категорийните работници се избере, прехвърлянето може да се обезсмисли, тъй като те няма да могат да се пенсионират.

Председателят на БСК Божидар Данев заяви след заседанието, че неговата организация подкрепя вдигането на стажа и възрастта от 2011 година. Той припомни, че първи са предложили плавен вариант на вдигането им от следващата година, но с по три месеца годишно. “Това предложение на МВФ и министър Дянков обаче се доближава много повече до нашето, отколкото реформата да се отложи за след няколко години“, заяви той.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов продължава обаче да е оптимист, че ще се намери компромис откога да започне повишаването на осигурителния стаж за пенсиониране. Според него ""нещата могат да се решават само чрез диалог и синдикатите ще участват в него, защото трябва да защитават правата на трудещите се".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?