Пенсионните фондове без право да инвестират в компенсаторки

Компенсаторните инструменти имат силно рисков характер и затова не са позволени за извършването на инвестиции в тях от страна на пенсионните дружества. Това пише в указания на Комисията за финансов надзор във връзка с тълкуването и с прилагането на Кодекса за социално осигуряване, съобщи след днешното ѝ заседание нейният член проф. Милчо Стоименов.

Комисията реши, че компенсаторните инструменти са временно платежно средство и не са описани в Кодекса за социално осигуряване като позволени инвестиционни инструменти. За вземането на ограничителното решение известна роля е изиграла и продължаващия растеж на цените на компенсаторките, призна председателят на регулаторния орган Апостол Апостолов. По думите му увеличаващите се цени на този вид платежни следства се дължат на борсови спекулации, обслужващи трима основни играча на фондовия пазар.

Компенсаторните инструменти продължават да поскъпват и в сряда се продаваха между 58,50 и 66,98 на сто от номинала. Инвестиционните бонове пък вървяха за 38,62 процента от номиналната стойност.

Споделяне

Още от Бизнес