Пенсия за особени заслуги за Валя Балканска и Велко Кънев

Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на българската народна певица Валя Балканска и на изтъкнатия актьор Велко Кънев. Предложението е пенсиите да са в размер на 700 лв., съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда, Смолянско. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян. Най-известното изпълнение на Валя Балканска е "Излел е Делю хайдутин".

Валя Балканска е носител на приза "Златен феномен" за популяризиране на българския фолклор по целия свят и за нейната родолюбива позиция. По повод 60-ата ѝ годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 г. тя е наградена с орден "Стара планина". Номинирана е за държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2005 г.

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. След като завършва ВИТИЗ играе на сцената на ДТ - Сливен и три сезона в ДСТ "Алеко Константинов". От 1978 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов".

Сред известните му театрални роли са Силва в "По-големия син", Маркизът в "Мирандолина", Матей Нищото в "Опит за летене", Чушкаров в "Двубой", Сганарел в "Дон Жуан", Анастасий в "Сън", Кралят в "Образ и подобие", Остап Бендер във "Великият комбинатор".

В киното става известен с ролите си в "Да обичаш на инат", "Маневри на петия етаж", "Само ти, сърце", "Време разделно", "Зелените поля", "Стената", "Испанска муха", "Онова нещо" и др.

Отделно от театъра и киното, където за повече от 30 г. професионален път Велко Кънев е направил над 40 роли, са изявите му и на малкия екран. Заедно с Георги Мамалев и Павел Попандов създават и групата НЛО, която е един от изразителните сатирици на нравите по време на социализма.

Още от

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?