Пенсията от НОИ за родените след 1959 г. ще се намали с около 10%

Пенсията от НОИ за родените след 1959 г. ще се намали с около 10%

Държавната пенсия от първия стълб на родените след 31 декември 1959 г. ще се намали с около 10% вместо с първоначално заложените около 20%, стана ясно в понеделник. Въпросният спад се очаква да бъде компенсиран от т. нар. втора пенсия, която ще се изплаща от частните фондове (втория стълб).

Правителството предстои да гласува промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, разгледани в понеделник на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Измененията са в резултат на законодателни промени, които уредиха т. нар. фаза на изплащане на вторите пенсии от частен фонд.

През септември тази година право на пенсия се очаква да придобият първите кохорти пенсионери по тристълбовата осигурителна система. Те ще получават поне две пенсии – една държавна от НОИ, която ще бъде намалена, и една от частен универсален пенсионен фонд (УПФ), която се очаква да компенсира намалението от НОИ. Редукцията се дължи на разделянето на вноската от 2002 г. насам между осигурителния институт и частните фонсове. Това важи за родените след 31 декември 1959 г. Ако бъдещите пенсионери решат да разчитат само на НОИ, те имат шанс до 30 юни тази година да прехвърлят изцяло партидите си от частен фонд в Държавното обществено осигуряване и тогава отново ще получават само една държавна пенсия.

Измененията в наредбата се очаква да осигурят "по-прозрачен и по-справедлив начин при определяне на намалението на пенсията от Държавното обществено осигуряване".

"Прогнозите показват, че първите пенсионери след 31 август 2021 г., могат да очакват средно с около 10% или 50-60 лв. по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент", посочиха от правителствената пресслужба.

Според промените при определяне на индивидуалния коефициент за изчисляване на пенсията от НОИ ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд, като се взема предвид броят на месеците, през които лицето е осигурявано в УПФ спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж. Ще се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в размер 12% върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително.

Споделяне

Още по темата

Още от България