Пентагона с нов план за Афганистан: Изтегляне на всички американски сили до 5 години

Сн. БГНЕС, архив

Нов план на Пентагона, предложен на мирните преговори с талибаните, предвижда изтегляне на всички американски войски от Афганистан през следващите три до пет години и може да доведе до създаването на ново правителство в Кабул, което дели властта с талибаните, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на информация, получена от действащи и бивши представители на правителството на САЩ и европейски страни.

Предвижда се останалите международни сили да напуснат страната по същото време, уточнява американският ежедневник.

Международните сили, оглавявани от САЩ, постигнаха смесени успехи в стабилизирането на Афганистан от 2001 г., отбелязва "Ню Йорк таймс".

Планът се обсъжда със съюзниците на САЩ в Европа и е бил разработен с цел да спечели одобрението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който отдавна изразява скептицизъм за трайната роля на страната във военни действия в чужбина.

Целта на плана е броят на американските военни в Афганистан, които сега са 14 000, да бъде намален наполовина през идните месеци. Останалите 8600 европейски и други международни войници ще бъдат натоварени с обучението на афганистанските въоръжени сили, което е във фокуса на усилията на мисията на НАТО от повече от десетилетие. Американските операции ще се ограничават предимно до удари с цел борба с тероризма.

Засега планът, целящ да улесни водените от представителя на САЩ Залмай Халилзад преговори с талибаните, получава подкрепа във Вашингтон и в централата на НАТО в Брюксел. Представители на американското правителство обаче предупреждават, че Тръмп може във всеки един момент да реши да действа в разрез с плана.

САЩ ще ориентират към провеждането на антитерористични мисии дори и ако мирните преговори се провалят, казват служители на администрацията на Тръмп. До пълното си изтегляне неколкохилядните сили на САЩ ще продължат да нанасят удари срещу Ал Каида и групировката "Ислямска държава", включително при операции с участието на афганистански командоси.

Мисиите за борба с тероризма и намаляването на военното присъствие на САЩ са от съществено значение, за да се позволи на ЦРУ да действа в Афганистан,, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Перспективата за изтегляне на Съединените щати от Афганистан предизвика опасения по цял свят, че подкрепяното от Запада правителство в Кабул може да се срине и страната да се върне към екстремисткото управление на талибаните. Преди свалянето си през 2001 г. талибанският режим беше обвинен за нарушения на човешките права, включително забрана на момичетата да ходят на училище, и налагаше тежки наказания на обвинените в ерес, припомня "Ню Йорк таймс".

Представители на американската администрация са заявявали, че всяко споразумение за изтегляне на силите на САЩ от Афганистан трябва да включва споразумение за прекратяване на огъня и включване на лидери на правителството в Кабул в преговорите.

В момента афганистанското правителство не участва в тях, защото талибаните не желаят да разговарят с президента Ашраф Гани или негови пратеници, тъй като ги смятат за американски марионетки. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?