Пентагонът имал план за удар срещу Иран

Пентагонът имал план за удар срещу Иран

Пентагонът е подготвил план за удар срещу Иран. Това съобщи "Джерусалим Поуст", цитиран от РИА Новости в понеделник, позовавайки се на високопоставени офицери от американската армия. Те също така са потвърдили, че военното ръководство напълно поддържа  Джордж Буш в стремежа му да не позволи на Техеран създаването на ядрено оръжие.

Освен това в армейските среди били уверени, че президентът ще предприеме решителни действия, включително военна операция по унищожаването на обекти на ядрената индустрия до края на своя мандат.

Източниците от Пентагона дори са съобщили детайли от възможната военна операция. Според тях основната роля ще играят военновъздушните и военноморските сили на САЩ. Един от вариантите предвиждал да се блокира напълно Иран, така че да не се допусне износа на нефт.

С необходимостта от предприемането на решителни мерки са съгласни и някои законодатели. Например влиятелният сенатор от Кънектикът Джоузеф Либерман заяви в неделя, че "САЩ са длъжни да са подготвени за провеждането на мащабна военна операция срещу иранците, за да бъдат заставени да прекратят убийствата на американците в Ирак".

Споделяне

Още от Свят