Пентагонът обмисля да изпрати още 5-7 хиляди военни в Близкия изток

Пентагонът обмисля да изпрати още 5-7 хиляди военни в Близкия изток

Пентагонът обмисля възможността за изпращане на допълнителни 5 000 до 7 000 военни в Близкия изток за възпиране на агресията на Иран в региона, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Джон Руд заяви пред сенатори вчера, че шефът на Пентагона Марк Еспър "възнамерява да направи промени" в числеността на войските, разположени в региона. Други източници посочиха, че се обсъжда изпращането на 5 000 до 7 000 военни в Близкия изток, но подчертаха, че все още няма окончателно решение.

В изслушване в Конгреса Джон Руд посочи, че САЩ наблюдават с безпокойство поведението на Иран. "Ние продължаваме да наблюдаваме равнището на заплаха и имаме способността да адаптираме бързо нашето присъствие", заяви той. Руд беше попитан неколкократно за информацията на в. "Уолстрийт джърнъл" за евентуалното прехвърляне на 14 хиляди военни в региона. Той отговори, че Еспър все още не е взел решение, но нито потвърди, нито отрече тази цифра. Говорителката на Пентагона Алиса Фара категорично опроверга информацията на вестника.

Обсъждането на изпращане на допълнителни войски последва няколко решения от пролетта насам за засилване на американското присъствие в Близкия изток заради поредица от морски атаки и ракетни нападения срещу Саудитска Арабия, за които САЩ и други страни твърдят, че са извършени от Иран, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят