Пентагонът плаши Франция и Германия, че ще ги отреже от иракския петрол

Американската администрация е разединена по въпроса какъв да бъде моделът на петролния сектор в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин. Държавният департамент е за запазването на държавния сектор, докато Пентагонът отстоява идеята за приватизацията му, пише в днешния си брой седмичното издание Петростратеджис, цитирано от АФП.

Специализираният седмичен бюлетин отбелязва, че тези позиции са били изложени на две срещи във Вашингтон от работна група, оглавявана от Съединените щати, в която влизат представители на иракската опозиция и експерти.

Трета среща на същата група е насрочена за края на февруари пак във американската столица, уточнява бюлетинът. Два основни лагера са се оформили след обсъжданията по законовата рамка и организационната структура на бъдещата иракска петролна промишленост.

Държавният департамент, подкрепян от министерствата на финансите и правосъдието, е на мнение, че държавният сектор в Ирак трябва да бъде запазен. "Държавната иракска петролна компания Инок трябва да стане по-ефикасна, като продължи да работи с чуждестранни компании /най-вече американски/ в рамките на договори за подялба-производство, отбеляза Петростратеджис.

Пентагонът, който разчита на подкрепата на Белия дом, защитава, тъкмо обратното, идеята, че американците трябва "да контролират възможно най-отблизо петролния и енергийния сектор на Ирак чрез "приватизация на възможно най-голяма част на този промишленост отрасъл".

В същия дух този втори лагер изразява мнение, че "големите американски петролни компании трябва да играят първостепенна роля и да оставят само утешителни дялове на руснаците, почетен дял на британските фирми и, ако е възможно, абсолютно нищо на европейските групи", се посочва в специализирания бюлетин, цитиран от Франс прес.

По БТА

Още от Бизнес