Пентагонът потвърди смъртта на лидера от "Ислямска държава"

Пентагонът потвърди смъртта на лидера от "Ислямска държава"

Пентагонът потвърди в понеделник, че говорителят на радикалната групировка "Ислямска държава" Абу Мохамед ал Аднани е бил убит миналия месец в Сирия, предадоха световните агенции.

Главният пропагандатор на "Ислямска държава", който отговаряше също така за вербуването на джихадисти и бе архитект на задграничните операции на групировката, е бил убит при американски въздушен удар на 30 август, близо до Ал Баб, в северозападната част на Сирия, заяви говорителят на Пентагона Питър Кук.

"Ислямска държава" съобщи още същия ден за смъртта на Аднани, наричайки го "мъченик". Кук допълни, че това е един от "серията успешни въздушни удари срещу лидери на ИДИЛ, включително такива, отговарящи за финансите и военното планиране, които отслабиха оперативния капацитет" на джихадистката групировка.

Смята се, че Аднани е вдъхновител на атентатите в Париж, Брюксел, на летището в Истанбул, в кафене в Бангладеш и на руския пътнически самолет над Синайския полуостров.

Пресслужбата на министерството на отбраната на Русия обяви миналия месец, че Аднани е бил ликвидиран в сирийската провинция Алепо след въздушен удар на руски изтребител-бомбардировач "Су-34". Американски представител определи това твърдение като "шега".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?