Пентагонът: ПРО не застрашава отношенията между Москва и Вашингтон

САЩ трябва да изминат дълъг път преди Русия да преодолее дълбоко вкоренения скептицизъм за американските планове за противоракетна отбрана, но това не заплашва усилията за рестартиране на двустранните отношения, заяви високопоставен служител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Москва неколкократно е искала обяснения от Вашингтон в хода на американските планове за противоракетна отбрана в Европа и изрази изненада от предложението на Румъния през февруари да разположи на своя територия ракети-прихващачи. Новините, че България също е изразила готовност да играе роля допълнително засилиха тревогите, отбелязва Ройтерс.

Зам.-министърът на отбраната, отговарящ за въпросите на международната сигурност, Александър Вършбоу каза, че Вашингтон не е отправял засега искане към София да помести на своя територия елементи от противоракетния щит.

Българското правителство също отрече да се водени преговори със САЩ.

Вършбоу каза, че Москва е знаела миналата година, че Румъния е вероятен кандидат. "Така че не вярваме, че това е било голяма изненада, както понякога е представяно", каза Вершбоу в интервю за Ройтерс.

Руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски държавни агенции, коментира в събота, че след "румънската изненада" сега последвала "българска изненада".

"Предстои ни дълъг път. Скептицизмът в Русия е дълбоко вкоренен и ние видяхме това в публичните изявления през последните седмици. Но ще продължим диалога", каза Вършбоу.

Според него руските притеснения за противоракетната отбрана не са заплаха за рестартирането на отношенията между САЩ и Русия и отбеляза увеличеното сътрудничество с Москва по въпроси като Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят