Пентагонът разследва дали правителството е дало на режисьор информация за Бин Ладен

Министерството на отбраната на САЩ разследва дали правителството е предоставило на режисьора Катрин Бигълоу класифицирана информация за операцията на американските специални части, при която миналата година в Пакистан бе убит лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен, предаде ДПА, като се позова на вестник "Лос Анджелис таймс".

 

Анкетата се провежда по искане на конгресмена републиканец Питър Кинг след съобщенията, че Бигълоу и сценаристът Марк Боул планират филм за ликвидирането на терорист номер едно, който да излезе по екраните точно преди президентските избори в Съединените щати през ноември. Бъдещата продукция може да осигури критично важна подкрепа на президента демократ Барак Обама.

 

Катрин Бигълоу е режисьор, а Марк Боул - продуцент и сценарист на филма за войната в Ирак "Войната е опиат" ("Hurt locker"), който спечели награда "Оскар" през 2010 г. Бигълоу стана първата жена в историята, взела "Оскар" за най-добър режисьор. Боул пък получи наградата в категорията "най-добър оригинален сценарий". "Войната е опиат" взе общо 6 "Оскар"-а.

 

Вестник "Ню Йорк таймс" писа през август, че Бигълоу и Боул са получили достъп до класифицирана информация за операцията по ликвидирането на Бин Ладен. Белият дом и филмовият екип обаче настояват, че не са нарушили правилата.

 

Бигълоу и Боул отбелязаха в съвместно изявление през август, че военните и разузнавачите, които са изложили на риск своя живот, за да свършат опасната работа по откриването на най-издирвания човек в света, са били водени от стремеж към общото благо, без значение какви са политическите им пристрастия.

 

"Това бе американски триумф, едновременно героичен и непартиен, и няма основания да се предполага, че нашият филм ще представи тази огромна победа по друг начин", подчертаха двамата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?