Пентагонът: САЩ нямат намерение да заграбват иракския петрол

Военният министър Джеймс Матис успокои Багдад след противоречиви изказвания на Тръмп

Джеймс Матис, сн. ЕПА/БГНЕС
Американските военни не са в Ирак, "за да заграбват нечий петрол", заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който пристигна на необявено посещение в Багдад. Така той се разграничи от идея, предложена от президента Доналд Тръмп, която стресна иракските лидери, съобщи Асошиейтед прес.
 
"Мисля, че всички ние в Америка си плащаме за газа и петрола и аз съм сигурен, че ще продължим да го правим и в бъдеще", каза Матис пред малка група репортери, които го придружават при визитата.
 
В предизборната кампания Тръмп заяви, че САЩ е трябвало да сложат ръка на иракския петрол след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. На среща в ЦРУ през януари Тръмп отново повдигна въпроса: "Може би трябваше да вземем петрола. Но нищо. Може би ще имаме друга възможност."
 
Запитан дали заплахата за заграбване на петрола е в дневния ред на визитата му в Ирак, Матис категорично отрече. 
 
За пореден път министърът на отбраната на САЩ се разграничава от президента Тръмп, посочва Ройтерс. Самият президент призна, че Матис не е съгласен с него по някои въпроси, включително за ползата от мъченията по време на разпити. Матис се разграничи също от изявленията на Тръмп, че медиите са враг на американския народ, като посочи, че той няма проблеми с пресата. 
 
Пенсионираният генерал от морската пехота, който някога командваше американските войски в Ирак, се опита също да убеди президента да изключи от указа си за забраната за пътувания в САЩ на граждани от седем мюсюлмански страни иракчаните, които са воювали редом с американските сили. Матис посочи, че не е видял преработения вариант на указа, който в момента правителството доуточнява, но изрази увереност, че на иракчаните, воювали с американците, ще бъде позволено да пътуват до САЩ. 
 
Посещението на Матис съвпада с втория ден от офанзивата на иракската армия за прогонване на "Ислямска държава" от западната част на Мосул. В същото време Пентагонът обмисля начини за ускоряване на кампанията срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия. 
 
Матис каза пред журналистите, че ще иска на срещите си с иракските лидери да се запознае с най-новите подробности за обстановката на бойното поле. 
 
Стратегията, която той обмисля, може да доведе до разполагане на допълнителни американски сили над бройката от 6 хиляди, които в момента са в Ирак и Сирия. 
 
Експерти казват, че Пентагонът може също да се спре на други опции, като например увеличаване на броя на бойните хеликоптери и на въздушните удари, както и разполагане на допълнителна артилерия. Американските военни може да поискат също повече свобода при взимането на решения на бойното поле. 
Споделяне

Още от Свят