Пентагонът се отказва от издирването на иракските оръжия?

На фона на нарастващото насилие и засилените терористични нападения в Ирак, Пентагонът обмисля възможността за предислокация на силите си в Ирак по начин, който да отговаря на новата ситуация в страната. Тъкмо в рамките на тази стратегия, в средите на военното министерство се обсъжда идеята за изтеглянето на екипите, които в момента издирват оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсеин и за преназначаването им в частите на сигурността.

Става дума за 1400 души, експерти по оръжия за масово поразяване и служители на ЦРУ и Пентагона, които вече няколко месеца подред безуспешно издирват оръжията на Саддам Хюсеин. Тъкмо тези оръжия за масово поразяване се превърнаха в един от поводите за войната срещу Багдад. Незадоволителните резултати от работата на екипа досега пък дадоха повод за силни вътрешно и външнопилитически атаки срещу администрацията на Буш и кабинета на британския премиер Тони Блеър.

Идеята за преназначението на разузнавателните екипи, ангажирани в момента с оръжията на Саддам, се обсъжда в контекста на огромните трудности, които американците срещат в борбата срещу терористите и лоялните на предишния режим сили. САЩ вече обявиха, че възнамеряват да наемат още иракчани, които да събират информация за опозиционните сили. Това потвърди и президентът Буш на пресконференцията си във вторник.

Пентагонът, ЦРУ и другите ангажирани с Ирак агенции обаче засега не могат да постигнат съгласие за евентуалното преназначение на експертите на разузнаването. Представител на разузнаването призна пред "Вашингтон поуст", че в продължение на вече три седмици различните ведомства дискутират дали включването на въпросните служители в борбата срещу опозиционните сили в крайна сметка няма да се окаже вредно. Другата възможност обаче, допълни той, е да се търсят допълнителни специалисти отвън - нещо, което, първо, е трудно, и второ - влиза в противоречие с твърденията на администрацията, че наличните сили в Ирак са ѝ напълно достатъчни.

В сряда говорителят на Белия дом Скот Маклелън отказа да обсъжда информацията за евентуалното преназначаване на екипа, занимаващ се издирването на оръжията за масово поразяване. Той каза, че този проблем е от компетенциите на военните. На въпрос кой всъщност е приоритетът на администрацията - намирането на оръжията на Саддам или борбата срещу терористите в Ирак, Маклелън отговори: "Има редица важни приоритети, вие споменахте само два от тях. Военните обаче ще вземат решение в зависимост от това от какви ресурси имат нужда. Ние от своя страна ще работим за това те да получат ресурсите, които им трябват, да получат най-доброто оборудване, както и най-добрите технологии, необходими за изпълнението на техните задачи."

Според някои представители на властта задача номер едно пред американците в Ирак е спирането на нападенията срещу коалиционните сили, местното население и международните организации. Други обаче са на мнение, че най-важното в момента е да се разбере какво се е случило с биологическите и химически оръжия на предишния режим. Според тези представители всеки опит за редуциране на усилията или екипите, ангажирани с тази дейност ще доведе до сериозни политически усложнения. Най-малкото поради факта, че критиците на администрацията обвиниха Буш за това, че е използвал оръжията на Саддам като претекст за началото на войната.

Екипът от 1400 специалисти, известен като Групата за проучване на Ирак, се занимава, освен с оръжия, и с издирването на официални представители на предишния режим. Групата има за задача да събере информация и за съдбата на военния пилот Скот Спейчър, който беше свален по време на войната в Залива през 1991 година и от тогава е в неизвестност. Към екипа от специалисти бяха прикачени редица преводачи и аналитици. Тъкмо от тях най-вече имат нужда в момента частите, занимаващи се със сигурността и въпросите на анти-тероризма.

Преназначаването им е в ръцете на военния министър Доналд Ръмсфелд. А това до голяма степен означава той да посочи и приоритета на американците в Ирак в момента - или оръжията за масово поразяване, или гарантирането на сигурността на коалиционните сили и местното население.

Споделяне

Още от Свят