Пентагонът спря изтребителите Еф-35 за допълнителна проверка на двигателите

Пентагонът е разпоредил прекратяване на всички полети на 97 изтребителя от програмата Еф-35, докато не приключи допълнителната проверка на двигателите им, предаде Ройтерс.

Според съобщението на министерството на отбраната на САЩ разпореждането е във връзка с пожар на самолет Еф-35А, станал на 23 юни във ВВС база във Флорида. Засега няма официално обяснение на причината за пожара, възникнал, докато пилотът се е готвел за излитане. Пилотът не е пострадал.

Пентагонът посочи, че продължава подготовката за участието на машини Еф-35 на две авиационни изложения във Великобритания по-късно този месец, като окончателното решение дали това ще се осъществи ще бъде взето в началото на идната седмица. Пожарът вече осуети плановете Еф-35 да лети по време на церемонията за кръщаване на нов британски самолетоносач, припомни Ройтерс.

Агенцията допълни, че Еф-35 е произведен от корпорацията "Локхийд-Мартин" (Lockheed Martin Corp), а единственият му двигател е дело на "Прат енд Уитни"(Pratt & Whitney), дъщерна на корпорацията "Юнайтед Текнолоджиз" (United Technologies Corp).

Проектът за построяване на Еф-35 е на стойност 398,6 милиарда долара и е най-скъпата оръжейна програма на Пентагона. Австралия възнамерява да купи 58, а Южна Корея - 40 бройки от новата машина.

Споделяне

Още от Свят