Пентагонът забрани на медиите да показват ковчезите с телата на загинали войници

Снимки на драпирани с националния флаг ковчези с телата на загинали в Ирак американски военнослужещи няма да бъдат публикувани, по силата на политиката на Пентагона, която забранява на медиите да показват човешки останки, заявиха представители на ведомството.

"Съвсем честно, ние не желаем останките на нашите военнослужещи, които безусловно се жертваха в Ирак, да бъдат предмет на каквото и да внимание, което е недопустимо или унизително", заяви Джон Молино, заместник - министър на отбраната, цитиран от Си Ен Ен.

Публикувани в американски уеб сайт фотографии на ковчези със загинали войници, направени в най-голямата военна морга в САЩ, разгневи Пентагона и той издаде заповед за забрана на подобен род публикации.

Снимките бяха разпространени миналата седмица от активиста на организацията за защита на Първата поправка в конституцията Рус Кик, който заведе иск по закона за свобода на информацията, за да получи снимките.

Първоначално служителите от Военно- въздушните сили са отказали да предоставят фотографиите, след което Кик обжалва решението.

След като Кик публикува над 350 снимки на своя сайт, министерството на отбраната забрани по-нататъшното им разпространение в медиите.

Снимките са направени в базата Довър Еър Форс в Делауеър - най-голямата американска военна морга, където пристигат ковчезите с телата на американски военнослужещи. На повечето от тях се виждат драпирани с националния флаг ковчези, използвани от военните за превозване на телата на загиналите.

На митинг в Довър миналия месец протестиращи критикуваха президента Джордж Буш, който продължи практиката на предишната администрация да не допуска обществеността или медиите да наблюдават пристигането на тленните останки в базата.

"Ние трябва да спрем криенето на смъртта на нашите млади хора", заяви Джейн Брайт от Калифорния, чийто 24-годишен син Ейвън Ашкръфт беше убит в битка през юли.

Бригаден генерал Марк Кимит заяви от Багдад пред телевизия Ей Би Си, че американската военна политика ясно повелява, че първите хора, които могат да видят мъртвите, са членовете на техните семейства.

"За себе си знам, че не бих искал някой от моите любими хора да бъде обект на публичен спектакъл преди аз да съм имал пръв възможността да изразя личната си скръб", обясни той.

Междувременно американска служителка в товарна служба беше уволнена, след като нейна снимка с ковчези бе публикувана в американски вестник.

Тами Силицио, на 50 години, беше уволнена от военната фирма Мейтег Еъркрафт Корп, за която е работила, след като изпратила снимката на своя приятел, който с нейно съгласие я предоставил за публикация на вестник Сиатъл таймс.

Силицио е направила снимката в товарен самолет, пристигащ от Кувайт, по-рано този месец.

Пред Ей Би Си тя каза, че съгласила снимката да бъде публикувана, за да могат семействата на загиналите да видят, че за тленните останки на техните любими хора се полагат грижи и уважение.

Споделяне

Още от Свят