Пентагонът започва да премества затворниците от Гуантанамо

Пентагонът започва да премества затворниците от Гуантанамо

Пентагонът планира да прехвърли около дузина затворници от военния затвор в Гуантанамо в най-малко две страни, които са се съгласили да ги приемат, съобщи неназован американски служител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Това е поредният ход, предприеман от президента Барак Обама, който полага усилия най-после да ликвидира затвора в американската военноморска база на територията на Куба.

Първият трансфер на затворници се очаква в близките дни, а на останалите – след няколко седмици, каза служителят, пожелал анонимност. Сред тях ще бъде йеменецът Тарик Ба Одах, който от доста време е започнал гладна стачка и е загубил около половината от теглото си.

В момента в Гуантанамо са останали 91 затворници. Повечето от тях са държани там без обвинение или съд повече от десетилетие, което предизвиква масови международни критики срещу САЩ.

Миналия месец Обама представи в Конгреса план за закриване на затвора в стремежа си да изпълни своето отдавнашно обещание преди да напусне поста си през януари. Той обаче среща силна съпротива от много републикански конгресмени, както и от някои свои съпартийци демократи.

37 от задържаните вече са подготвени за прехвърляне в собствените им или в други страни, съобщи служителят. Очаква се всички членове на тази група да напуснат затвора в Гуантанамо до лятото.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?