Пепелта от исландския вулкан намалява

Малко количество лава изтича от исландския вулкан, който миналата седмица предизвика невиждан срив във въздушния транспорт над Европа, а стълбът от пепел, който пряко причини проблема, е намалял, съобщи Ройтерс.

"Има много слабо отделяне на лава и пепел", съобщи говорител на исландската служба за гражданска защита.

Потокът от лава вероятно означава, че вулканът вече ще изхвърля по-малко пепел, тъй като пепелта, която се разнесе над Европа, се образува от лавата при контакт с ледникаЕйяфятлайокутл, разположен над вулкана. Учени очакват пепелта да намалее, или поне да не се увеличава, но предупреждават, че сеизмичната активност под ледника продължава.

В петък въздушният транспорт над почти цяла Европа се нормализира, но вчера вътрешните полети в Исландия бяха отменени заради облака вулканична пепел над столицата.

Въпреки че сегашното състояние на вулкана е все по-малка заплаха за въздухоплаването, учени се безпокоят, че изригването му може  да активизира друг вулкан, намиращ се наблизо - Катла, който е много по-голям.

Историята показва, че след изригване под ледника Ейяфятлайокутл често изригва и Катла, предупреждават експерти. Последен път Катла е изригвал през 1918 година, наводнявайки огромна площ с водата от разтопените ледници, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят