Защитен свидетел в чужбина вместо подсъдим

Пепи Еврото предложил сделка на Златанов за показания срещу Борисов

"Да се крия цял живот в чужда страна – това е много страшно наказание"

Петьо Петров. Снимка: БГНЕС

Шефът на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището Пепи Еврото, предложил на бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов да стане защитен свидетел вместо подсъдим, за да свидетелства срещу Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова.

Това обяви самият Златанов пред в. "Труд" в отговор на писменото изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, в което той твърди, че осъденият на 3 години и половина затвор първоначално искал сделка, но на другия ден сам се отказал.

"Подсъдимият отказва да дава обяснения – това е негово право. В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори – да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка "инструкция" в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази "оферта" бе валидна една нощ – на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори...", написа Цацаров в свое становище до агенция "Фокус".

"Ако вие цитирате това изявление точно, аз мога да ви кажа, че някой е подвел главния прокурор", реагира Златанов пред "Труд", заявявайки, че истината всъщност "е, че в следствието в самото начало на мен ми предложиха да стана защитен свидетел – да бъда изведен от страната, да бъда осигурен там, както и семейството ми. Ако свидетелствам срещу властта. Аз веднага казах – не!"

В отговор на въпрос бившият шеф на комисията по конфликт на интереси потвърждава, че офертата е била да даде уличаващи показания за търговия с влияние конкретно срещу Борисов, Цветанов и Фидосов.

"Да се крия цял живот в чужда страна – това е много страшно наказание! Не съм го заслужил, нямам вина. Плюс това нямах какво да кажа против Борсов, против властта... Дадоха ми една нощ на размисля – да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не!". Като чу това, следователят Петров се свърза по телефона с моя тогавашен адвокат и изрази разочарование от моята реакция. Останах с впечатление, че двамата са се договаряли по мой адрес, без да искат мнението ми. Адвокатът се опита да ме убеждава пак впоследствие, но не стана. По-нататък по негово предложение се съгласих на съкратено съдебно следствие. Резултатът го знаете", обяснява още Златанов.

В момента по разпореждане на Цацаров се води проверка за действията на столичното следствие около целия случай с изчезването на двата тефтера на Златанов, както и дали има манипулация на инициалите "Д.П.", така че в копието на единия бележник да се четат като "10".

Споделяне

Още по темата

Още от България