Перес благодари на българите, дали велик пример за смелост и човещина

"Не можем да забравим, че през април 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите", заяви президентът на Израел Шимон Перес в словото си при откриването на изложба в Европейския парламент в Брюксел, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

 

"Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи и същевременно герои. Всички евреи са влюбени в българските евреи, които живеят в Израел, влюбени са и в българите“, посочи Перес. Той допълни, че българите са "тихи герои, дълбоко скромни, дали велик пример за смелост и човещина".

 

"Благодаря на българите, на свещениците, на водачите на гражданското общество, на обикновените хора на улицата, които приеха опасността да спасят еврейската общност в България. Това е рядък исторически пример и ценен принос за държавата Израел - държава, създадена от оцелелите от нацисткия Холокост", посочи Перес.

 

При откриването на изложбата президентът Росен Плевнелиев заяви, че не тогавашното правителство, а обществото е изиграло основна роля България да спаси всичките си евреи - нещо, което не се е случило в никоя друга страна по време на Втората световна война.

 

Това е пример, който никога не трябва да забравяме, заяви българският президент. Той изрази съжаление, че в онези времена България не е могла да спаси и евреите от Северна Гърция и част от бивша Югославия.

 

Перес посочи още, че "България преживява икономическа криза, но по-добре такава криза, отколкото исторически срам“, заяви израелският президент.

 

"Днес се събираме, за да кажем на нашите деца, че независимо от това колко мрачен може да бъде даден момент, колко хората могат да загубят разсъдък, колко ужасен е Холокостът, не губим надежда и продължаваме, въпреки горчивината от убийствата, но и заради яркия пример, съчетание от героизъм и смелост. Учим децата си да станат образовани, но преди всичко трябва да им кажем, че е велико нещо да бъдеш честен и смел човек, че е важно от всички житейски възможности да избереш най-мъдрата и онази, която няма да те кара да съжаляваш", отбеляза Перес, цитиран от БТА.

 

"Моралният избор е най-добрият, с който разполагаме. Родени сме равни по Божията воля и Бог мъдро е решил никой да не го достигне, да живеем равнопоставено, родени с мир да живеем в мир. Никой никого не превъзхожда, всеки има правото с най-доброто от себе си да дава своя принос. Днес имам повод да благодаря на България - не само на държавата и нейните водачи, но на съвкупността от хора, които всекидневно, тихо и смело поеха риска да спасят живота на други хора, и платиха цената за това", заяви още Шимон Перес.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?