Руският външен министър Сергей Лавров:

Периодът на захлаждане между Русия и САЩ ще бъде дълъг

Вашингтон използва Украйна, за да наложи лидерството си

Сергей Лавров. Сн. БГНЕС

Настъпилият период на захлаждане между Русия и САЩ ще бъде дълъг, заяви руският първи дипломат Сергей Лавров в открита лекция за руската външната политика.

"Този период, настъпил в нашите отношения, ще бъде дълъг, не само защото украинската криза ще отнеме известно време и всички ще трябва да мислим за обединяване на усилията си в конструктивно русло, а не в руслото на едностранните санкции. Той ще бъде дълъг и затова, че общата преоценка на американците на тяхното място в света, осъзнаването от тях на това, което се случи през последното десетилетие, на безалтернативността на по-нататъшното засилване на тенденцията към полицентричност, към укрепване на новите
центрове на икономическа и финансова мощ и на политическо мнение, ще изисква време", заяви Лавров.

Според него тези процеси вече са в ход и се наблюдават в рамките на Г-20, на Шанхайската организация за сътрудничество, в на БРИКС (групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), в Латинска Америка.

По думите му обаче засилването на конфронтацията в Евроатлантическото пространство води до задънена улица. Той каза, че взаимодействието със САЩ "зависи от напредъка при търсенето на решения по много международни проблеми".

"Американците не могат да не разбират, че в техен интерес е да имат Русия за съюзник", посочи руският първи дипломат.

"Опитите да се осигури европейската сигурност без Русия, дори против Русия, са обречени на провал и това е доказано от историята", заяви още Лавров, цитиран от световните агенции

Той посочи, че антируските санкции на ЕС са били приети под натиск от САЩ след подписването на примирие в Украйна и основната им цел е била да затвърдят "лидерството" на Вашингтон и "да се използва Украйна като дразнител в отношенията между Русия и Европа".

Според него САЩ са си присвоили правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права.

"САЩ заявиха дори, че имат право да прилагат сила където и да е", каза той.

Лавров посочи, че Русия последователно ще разяснява утопичността на опитите за връщане към еднополярен свят. Според него светът преминава през период, когато се сменят епохите.

"Стана очевидно, че либерално-капиталистическият модел на развитие не е универсален. Провъзгласен бе краят на историята, но той не се състоя...Стана очевидно, че за днешния етап от международните отношения е характерна конкуренцията, и то не само в икономиката и финансите, а конкуренцията между ценностни ориентири и модели на развити", каза руският първи дипломат.

Той посочи, че мащабното дестабилизиране на Близкия изток и Северна Африка се отразява отрицателно на международната обстановка и води до натрупването на елементи на хаос.

Лавров каза още, че Русия подкрепя правителствата в Ирак, Сирия и други страни от региона -"включително чрез мащабни доставки на оръжия и бойна техника" - в борбата им срещу религиозните екстремисти, жадуващи да вземат властта, каза Лавров.

Той определи Иран и Сирия съюзници на Москва в борбата с тероризма. Спирайки се на мерките за активизирането на мирния процес в Украйна, той каза, че офицери от руския Генщаб оказват помощ в създаването на разграничителна линия между двете страни във въоръжения конфликт.

"По молба на украинските ръководители ние изпратихме там група офицери от Генщаба, за да помогнат", отбеляза той.

Той каза, че Русия е готова да обсъжда въпросите за въоръжаване в цялата им съвкупност, включително въпросите за ПРО (противоракетната отбрана), за стратегическите неядрени оръжия, за разполагането на оръжия в Космоса.

"Нашите американски партньори настоятелно предлагат - вече от няколко години - да подновим преговорите за разоръжаване и да се договорим за нови мерки по съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Аз обясних на Джон Кери на срещата в Париж, че въпросите на сигурността, разоръжаването и стратегическата стабилност ние сме готови да разглеждаме изключително във взаимна връзка", каза Лавров.

Споделяне

Още от Свят