Перничани протестираха заради водната криза, искат оставки

сн.: БГНЕС

Жители на Перник излязоха на протест пред Министерския съвет в София. Някои от демонстрантите носеха кукерски маски и звънци. Протестиращите настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова заради водната криза в Перник.

Демонстрацията премина под надслов "Сурва от Перник". Заради водната криза в града беше отменен традиционният фестивал "Сурва", който трябваше да се състои в периода от 24 - 26 януари. Затова и част от хората на протеста бяха с кукерски маски. 

"На този ден перничани трябваше да посрещат своите приятели и гости от света, но радостта им бе отнета от причиненото безводие, довело до хуманитарна криза. Вода и въздух са ключовите думи, които ни обединяват. Искаме истината за източването на цял един язовир", каза пред БГНЕС Камелия Радева от инициативния комитет "Спаси Перник", която организира протеста.

По думите ѝ под засилен обществен натиск е извършена показна акция на Прокуратурата, МВР и ДАНС, която доведе до оставка, арест и оставане под стража на министър Нено Димов. "Това не изчерпва кръга на отговорните лица и ние продължаваме да настояваме за оставка на регионалния министър Петя Аврамова", заяви Радева на фона на викове "Оставка".

"Искаме ясни решения на кризата. От месеци слушаме само обещания, разхвърлят се едни милиони, които обаче за съжаление не текат по нашите чешми. След няколко дни ще ударим мъртвото дъно на язовира, какво предлага правителството. Единственото решение, което се взе, е да чакаме Господ да пусне дъжд и сняг", каза Ирена Шаренкова.

Водният режим в Перник започна на 18 ноември 2019 г., до десетина дни язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем от 2,4 млн. кубични метра. След това вода ще има за още няколко седмици, но вече ще се взима през основния изпускател на водоема, а не през кулата. В момента на водоема се монтират утаители, с които да се прави допълнително пречистване, тъй като водата от дъното е замътена.

Миналата седмица правителството обяви план за решаване на кризата. Водата, която ще се подава към миньорския град, ще идва от язовир "Бели Искър", ще минава по водопреносната система на "Софийска вода" и ще стига до резервоара в село Мало Бучино. Там трябва да се изгради помпена станция и водопровод от 13.5 км, който да се свърже с ВиК мрежата на Перник.

По думите на икономическия министър Емил Караниколов за това ще са нужни около 40 дни, но водни специалисти коментираха пред Mediapool, че не виждат как може да се реализира за по-малко от два месеца – време, с което Перник не разполага.

Споделяне

Още по темата

Още от България