Перничанин обвинява в дискриминация просветния министър

Перничанинът Християн Даскалов, който миналата година бе един от най-яростните противници на провеждането на матурите в този им вид, сега е завел дело за дискриминация срещу министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, съобщиха от Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) в петък.

Поводът за жалбата е коментарът на Даниел Вълчев за високата престъпност и проблемите в столичния район Студентския град, като една от причините, според него, е пряката автобусна линия Перник – Студентски град и хората, пътуващи по нея. Тези думи на министъра Даскалов счита за проява на пряка дискриминация по признак произход спрямо него и неговите съграждани.

"Конкретен повод на моята жалба се превърнаха думите на г-н Даниел Вълчев в публичното пространство, с които той си позволява, говорейки за проблемите и престъпността в Студентския град, да внуши твърдение, че конкретно хората от град Перник са основен фактор за криминогенната обстановка в региона, унижавайки и поставяйки цяла една общност от над 80 хиляди души, живеещи в гр. Перник, в ситуацията на подбудители и евентуални извършители на криминални деяния и причина за престъпността и безредието в Студентския град", се казва в писмото на Даскалов до КЗД.

Даскалов привежда цитат от електронни издания: "Криминогенният контингент в Студентския град бил много силен; дори имало пряка автобусна линия Перник - Студентски град", които се позовават на Вълчев.

"Даниел Вълчев базира своите твърдения, че десетки хиляди граждани на Република България са организирана част от криминогенния контингент в Студентския град, не на конкретни доказателства и факти, а само и единствено на сходството в техния произход като граждани на град Перник", се казва още в съобщението на антидискриминационната комисия.

Заседанието на КЗД по жалбата е насрочено за следващата сряда.

Споделяне

Още от България