Перник на протест за истината за убийството на Мирослава

Майката иска петорна експертиза за настатетия в психиатлия втори участник в отвличането

Участниците в протеста запалиха свещички за убитото момиче

Граждани на Перник излязоха в неделя на протестно шествие с искане за разкриване на цялата истина за убийството на 17-годишната Мирослав Тя изчезна преди повече от два месеца, тялото ѝ бе открито в сряда като за отвличането на момичето бяха арестувани двама мъже, единият от които се самоуби пред полицаите при повторен оглед на дома му.

Разкриването на случая бе съпътствано със скандал заради искането на премиера Бойко Борисов родителите на момичето да се извинят на МВР за обвиненията, че полицията не си върши работата и сравнението на поръчаните от него "пържолки" за кучето, намерило тялото на удушената Мирослава с ордените за вицепрезидента Ангел Марин. После Борисов каза, че думите му са извадени от контекста на изказването му и се извини с половин уста на родителите.

 

"Справедливо наказание за убиеца на Мимето" беше лозунгът, под който премина шествието от около 200 души от сградата на полицията пред площада в Перник до Окръжния съд. Те запалиха свещички в пачет на момичето. Повечето от хората не вярват, че самоубилият се Стойчо Стоев - Чочо и съучастникът му Марио Любенов – Заука са единствените замесени в престъплението. В отвличането, според мнозина перничани, са участвали поне още двама души.

 

Ще настояваме цялата истина да бъде разкрита, а не да се прикриват определени хора, заявиха протестиращите, сред които бяха роднини, приятели, съученици, майки на други загинали деца и други граждани.

 

Майката на убитото момиче – Емилия, поиска петорна експертиза за втория сочен за съучастник в отвличането и смъртта на Мирослава. Марио Любенов в момента е настанен в психиатрична клиника.

 

Експертизата за психическото състояние на Марио трябва да бъде направена от лекари от различни места, за да са сигурни, че ще е истинска, каза Емилия. Майката смята, че той е купил документите си за невменяемост и настоява виновните медици да бъдат наказани.

 

"Изкарват го луд, а той не е, тъй като луд човек не може да планира убийство в продължение на месеци", заявиха близките на Мирослава.

 

"Това не е нормална държава, искаме справедливост и възмездие", каза пред съдебната палата майката Емилия, като допълни, че не вярва в правосъдието. "Днес това гнусно нещо се случи с моето дете, а утре на негово място може да е друго дете", добави през сълзи майката. Тя смята, че има и други извършители и апелира те да бъдат разкрити.

 

Родителите настояват, освен за възмездие, и за експертиза на тялото на Мирослава.

 

Майката заяви още, че не е обидена на премиера Бойко Борисов, че е приела извиненията му и се надява той да се намеси, за да се реши случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?