Перник официално е в бедствено положение

Държавата демонстрира активност за решаване на проблема с безводието

Перник официално е в бедствено положение

Бедствено положение беше обявено в събота в Перник. Причината е кризата с водоснабдяването на града, който от 40 дни е на воден режим. Решението за бедственото положение беше взето на заседание на кризисния щаб в Перник. На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Обявяването на бедствено положение дава възможност да се възлагат дейности, които в нормална ситуация би трябвало да минат без обществена поръчка. Позволява и искане на държавна помощ от държавата.

"Основната цел е за извършване на спешни, неотложни възстановителни работи. Г-н Караниколов е вече тук на терен заедно с държавната компания "Монтажи", които ще започнат още от днес строително-монтажни дейности за довеждането на по-голямо количество вода в язовир "Студена". Знаете притокът на язовир "Студена" е изключително нисък, оттокът е сравнително голям въпреки водния режим, който сме въвели, затова се налагат спешни аварийни дейности, които да увеличат притока към язовир "Студена", коментира кметът на Перник след решението за обявяване на бедствено положение.

Кметът на Перник Станислав Владимиров за пореден път заяви, че режимът на водата е въведен късно, а затягането му се налага, защото водата в язовир "Студена" продължава да намалява бързо и вече е 4 млн. куб. метра от общ обем от 25 млн. куб. метра.

"Режимът е закъсняла мярка. Имали сме сигнали, че притокът е далеч по-малък от оттока. Ако беше взета по-рано, щяхме да преминем по-лесно това изпитание. Язовирът продължава да намалява с бързи темпове. Вече е на 4 млн. куб. метра", каза Владимиров пред бТВ.

Той добави, че след месец бездействие от страна на държавните институции в последните дни виждал раздвижване. "Ние загубихме месец, в който можеше да се прилагат спешни и неотложни мерки", коментира той.

В същото време в събота правителството в лицето на икономическия министър Караниколов демонстрира активност за решаване на проблема, неглижиран с месеци. "Строителната техника от вчера е на язовира. Там са и професори и експерти от университетите, които правят необходимите анализи. Последните са задължителни, защото не можем да си позволим да предприемем действия, при които ще увредим екологията, или пък ще дадем пари и няма да свършим нищо", каза Караниколов, цитиран от БТА.

"Най-напред се анализира какво количество вода на секунда влиза от река Струма към естествения приток на язовир "Студена". Съответно се проверява дали същият обем достига до язовира, или се губи в земните недра. На място се инспектира и т.нар. басейн, който досега не е проучван. Идеята е да се направят сонди, с помпи да се изпомпва вода.За проучването ще са необходими десетина дни", посочи Караниколов. Местни хора са завели инженери от строителните фирми на няколко потока, които също се отклоняват не към язовира, а в друга посока. Ще се провери дали и оттам може да се осигури дебит.

Анализира се също дали на входа на тръбата на язовир "Студена" не се появява ефект на гъба т.е. водата да се изсмуква от тинята и да не стига до водното огледало. "Бързо имаме решение, ще изградим тръба, която да стига директно до водното огледало", каза министърът.

След 3-4 дни, когато има информация за дебита, който влиза от Струма към язовира, вероятно ще започне изграждането на връзката, която директно да вкарва вода в "Студена", за целта има и готов проект, каза Караниколов. По думите му два от проектите за сондажите обаче влизат в конфликт, затова науката, машините и апаратурата сега проверяват кой от двата варианта ще даде по-бързо и дългосрочно решение.

Караниколов каза, че паралелно ще се провери Владайският канал и дали може водата от него да се насочи към "Студена". Така реално пернишкият язовир ще ползва водата, с която се снабдява София.

В петък вечерта граждани на Перник протестираха заради липсата на вода. Те блокираха кръстовища в града. Стигна се до напрежение между тях и полицията, но сериозни сблъсъци нямаше. Очаква се в събота отново да има протести.

От петък влезе в сила нов режим, според който повечето потребители получават вода между 14 и 22 ч. (тоест 8 часа общо) всеки ден вместо досегашните 10 часа. Пак в петък започна и монтиране на тръба между селата Чуйпетлово и Боснек, която трябва да прекара по-големи количества вода към река Струма, а оттам и в язовир "Студена". 

Споделяне

Още по темата

Още от България