Перник заплашен от хепатит заради безводието, на ход е София

Перник заплашен от хепатит заради безводието, на ход е София

Правителството взе в четвъртък необходимото решение да поиска от Столичния общински съвет да разреши възмездното ползване на водопроводната система на София за захранване на Перник, което ще даде основание въпросът да се разгледа и от столичното кметство и при одобрение от негова страна да се започне прилагането на спасителния план.

Най-рано обаче искането на кабинета може да бъде разгледано от Столичния общински съвет в понеделник на извънредно заседание. Причината е, че според правилника на съвета, за да се свика такова, предложението, което ще се гласува на него, трябва да е налично до 12 часа на предния ден.

От правителството ще искат през софийската водоснабдителна мрежа да минават допълнително 300 л/сек за Перник. Тамошното ВиК ще плаща за ползването на столичната водна система, за да се преодолее водната криза в града с въведения режим от средата на ноември 2019 г.

Строителят ще е държавен, но частните фирми мобилизират ресурси

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството информира, че днес е имало среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на Камарата на строителите в България е те са го уверили, че ще мобилизират всичките се ресурси за изграждането на необходимите 13.5 км водопровод между Мало Бучино и Перник и на помпената станция в селото. Все още няма информация колко ще струва изграждането на водопровода и помпената станция, но за целта са отпуснати 25 млн. лева. "Когато има проект и цена, те ще бъде публикувани", каза Караниколов. Той допълни, че испанска компания ще произведе и достави тръбите за съоръжението.

Преди дни и Аврамова, и Караниколов обявиха, че поръчката за изграждането на водопровода от София до Перник, както и на помпената станция, ще бъде дадена на държавната фирма "Монтажи". Караниколов не отговори утвърдително на въпрос дали тя ще наема подизпълнители, за да свърши работата. От думите на Аврамова в четвъртък излиза, че работата ще се върши и от частни фрими, част от Камарата на строителите в България.

Вероятно това ще стане по схемата с наемане на техника и хора от частните дружества от страна на държавното "Монтажи". Според сайта му то няма опит във ВиК строителството. Не е ясно дали има и достатъчно специалисти за проектиране и строеж на такива. В същото време то получава и спешните поръчки за ремонт на пречиствателната станция на Перник и на част от водопреносната мрежа на града.

Химически тоалетни в Перник

Продължаващата лиса на вода създава риск от епидемия от хепатит, предупреди кметът на града Станислав Владимиров пред Нова телевизия по-рано през деня.

Общината е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Те обаче не са достатъчни и затова ще поискаме помощ от държавата и в тази посока, каза той.

Много от заведенията в Перник вече имат хидрофорни системи и бидони, за да продължат да работят, каза кметът.

Описвайки кризата Станислав Владимиров каза как къпе бебето си, само когато има вода.

"От Министерството на здравеопазването казват, че има риск от хепатит, когато има нарушено водоподаване и са нарушени хигиенните навици на хората. Риск от санитарно-хигиенна гледна точка винаги има. Ние имахме два много тежки инцидента, когато имаше смесване на мръсните с чистите води. Водопреносната ни система е изключително амортизирана", каза Владимиров.

Междувременно от Регионалната здравна инспекция в Перник обявиха, че леко са завишени стойностите на манган във водата от водопреносната мрежа в града.

Завишението не е свързано със здравен риск, въпреки това не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене, съобщават от местната регионална здравна инспекция, цитирани от БНР.

Перник на протест на жълтите павета в събота

Напрежението в Перник продължава да расте, заради факта, че до десетина дни язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем от 2,4 млн. кубични метра. След това вода ще има за още няколко седмици, но вече ще се взима през основния изпускател на водоема, а не през кулата. В момента на водоема се монтират утаители, с които да се прави допълнително пречистване, тъй като водата от дърното е замътена.

Затова на 25 януари (събота) перничани ще протестират на жълтите павета в София, съобщи фейсбук групата "Спаси Перник". Те разчитат на подкрепата и човещината на софиянци.

"Нормално е хората да са гневни, защото сме поставени пред огромно изпитание месеци наред вече, имаме обективно несвършена работа, за да се стигне дотук. Целта ни е сега да излезем от тази криза и ще направя всичко възможно да преведа моя град през това изпитание", каза кметът.

Той отказа да отговаря на въпроси, свързани с БСП и предстоящия вот на недоверие заради водната криза в града.

Владимиров изрази надежда столичните съветници да са по-активни в решението за плана за решаване на кризата в Перник, "а не да стоят на завет и да гледат отстрани".

"Разчетите на ВиК дружеството показват, че в този воден режим Перник ще има вода до април, но времето не работи в наша полза. За следващите десет дни вода ще се взима от водоземната кула, а след това започва да се взима от основната тръба", каза кметът.

Водата, която ще се подава към миньорския град, ще идва от язовир "Бели Искър", ще минава по водопреносната система на "Софийска вода" и ще стига до резервоара в село Мало Бучино. Там трябва да се изгради помпена станция и водопровод от 13.5 км, който да се свърже с ВиК мрежата на Перник. По думите на икономическия министър Емил Караниколов за това ще са нужни около 40 дни, но водни специалисти коментираха пред Mediapool, че не виждат как може да се реализира за по-малко от два месеца – време, с което Перник не разполага.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България