Пернишките бригади превзеха протеста срещу Гешев (видео)

Стотици яки момчета, докарани с автобуси от Перник специално за случая, превзеха протеста срещу кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев, организирана от гражданското движение БОЕЦ. Организираните "протестиращи" се оказаха многобройни и гръмогласни. В крайна сметка протестът премина в плюнки, псувни и закани между двете групи. Пернишките бригади бяха съставени от роми, състезатели от местния ръгби клуб, от школата по борба и фенове на футболния клуб "Миньор".

Ние сме за протеста

Изпратените на място полицаи не направиха абсолютно никакво усилие да разделят двете групи, макар да бе очевидно, че целта на дошлите по-рано момчета е само провокация. Те бяха насядали на пейките по "Витошка" и покрай църквата "Св. Неделя" далеч преди някой от БОЕЦ да се появи пред съдебната палата. При появата на председателя на сдружението Георги Георгиев и още няколко души, те вкупом се вдигнаха и се струпаха в единия ъгъл на Съдебната палата.

На въпрос защо не разделят групите полицаите отговаряха, че всички са декларирали, че са дошли, за да протестират срещу кандидатурата на Гешев. Униформените дори докладваха по радиостанциите, че лозунгите на двете групи са еднакви. МВР не се задейства дори при неколкократните опити да се стигне до сблъсък.

Вие по колко висящи дела имате?

С дошлите от Перник успя сериозно да се скара поетът Манол Глишев, дошъл да протестира срещу кандидатурата на Гешев. На няколко пъти той ги пита по колко са им платили и по колко висящи дела имат. Отговорът бе плюнки, псувни и обиди. Няколко човека викаха: "Ела, бе, ела".

Говорещият по мегафон организатор Георгиев бе многократно заглушаван. Уж протестиращите демонстрираха синхронно пеене в стил футболна агитка и се подиграваха на отсрещната страна, че са много тихи.

Протестът се размина без сблъсъци, макар на няколко пъти бяха правени такива заявки под невъзмутимите погледи на МВР. След два часа викане, по-голямата част от хората се разотидоха. Георги Георгиев от БОЕЦ обяви, че протестите срещу кандидатурата на Гешев ще продължат.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?