Пернишкият ТЕЦ "Република" спира до монтиране на сероочистка

До дни се спира основната мощност на ТЕЦ "Република" – пети парогенератор, съобщи в Перник министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА. Крайната мярка се налага заради липса на сероочистна инсталация.

Котелът, който работи на въглища, ще прекрати дейността си до изграждане и пускане в експлоатация на бъдещата инсталация, както и на системите за непрекъснат мониторинг на емисиите на серни окиси.

Вече са работи по изграждане на сероочистна инсталация и се очаква до 6 месеца строителството ѝ да приключи, заяви директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Според него ситуацията не е толкова критична за перничани, защото за производството на топла вода през лятото може да се използва резервният трети котел, който работи с газ.

ТЕЦ "Република" е собственост на Христо Ковачки. В "Брикел" сероочистна инсталация вече е инсталирана. В другите топлоцентрали на Ковачки се работи по строителството на такива съоръжения, каза в отговор на журналистически въпрос Нона Караджова.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?