Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пернишкият ВУЗ замислен като бутиков частен технически университет

45 коментара
Пернишкият ВУЗ замислен като бутиков частен технически университет

Европейският политехнически университет в Перник има амбицията да се превърне в бутиков ВУЗ, който да привлече както български, така и чуждестранни студенти, коментираха пред Mediapool хората, ангажирани с проекта. Те смятат, че у нас има ниша за частен технически ВУЗ, противно на коментарите, че при над 50 вишси училища, разкриването на всяко поредно е излишно.

"В България трябва да се развиват и държавните, и частните висши училища. И докато държавата трябва чрез подходящи мерки да поощрява добрите си университети, а слабите да наказва, то пазарът е гаранция за качеството на частното висше образование. Друга гаранция при нас е самият преподавателски състав на бъдещия университет, включително авторитетът на над 30 видни европейски и японски професори в областта на природните и техническите науки", коментира пред Mediapool проф. Михаил Константинов, който е един от ангажираните с проекта.

"Ако ние не успеем да поддържаме високото образователно ниво, което сега обещаваме, то университетът просто ще фалира. Както фалира всяка частна фирма, която се опита да излезе с некачествена стока на свободния пазар", посочи Константинов.

Двуезично обучение, нови технологии, нов тип преподаватели

Проф. Христо Христов, който е ръководител на проекта за първия частен технически университет, съобщи, че ВУЗ-ът ще провежда двуезично обучение на български и английски език. Учебните материали пък ще се предоставят в електронен вариант. Христов твърди, че освен на новите технологии в обучението ще се разчита и на нов тип преподаватели.

"В този нов университетски свят задачите и функциите на преподавателя са други. От монополист на знанието той се превръща в интелектуален посредник и интерпретатор. В медиатор между информационния потоп, заливащ младия човек, и научните знания и тяхното овладяване и използване", посочи той

"Новият университет ще има друго отношение към университетския изпит. Презумпцията е, че справедливостта в оценяването е мотивиращ студента фактор. Преди всичко ще се приемат университетски стандарти. Те се съдържат в учебната документация за всяка дисциплина: кога и за какво се пише отличен 6, мн. добър 5, добър 4 и т.н. Целта е да се ограничи субективизма на оценяващия", обясни той.

Освен това изпитните работи на студентите няма да се оценяват от преподавателя, който им е чел лекции. Идеята е чуждестранните преподаватели във ВУЗ-а да оценяват студентите.

Сред специалностите, които ще бъдат разкрити в университета, са информатика, компютърни науки, телекомуникации, архитектура и строителство. Константинов съобщи, че в момента около 200 видни учени и специалисти от страната и от Европа са заявили намерението си да работят в университета. Сред тях има четирима академици, двама член-кореспонденти, 30 професори и 60 доценти.

"Смятаме да привлечем и много млади специалисти, които да свържат кариерното си развитие с Европейския политехнически университет", каза Константинов.

В преподавателския екип са включени освен български преподаватели още учени от Германия, Англия, Ирландия, Италия, Словакия, Гърция, Унгария, Финландия, САЩ, Израел и други страни.

"Университетът ще се съобразява с желанията и интересите на всеки студент, с неговите индивидуални потребности - образователни, социални, изследователски, културни. Ще насърчава инициативността на младите хора и развитието на личностните им качества. Има частни училища, които са скъпи, но предпочитани именно за това си отношение към човека. Ще създадем система за ранен подбор на талантите, преференциални условия за тяхното развитие и ефективно използване на техните способности", посочи Христов. Общежитията пък щели да са с много добри материални условия, не като тези в Студентски град в столицата.

Перник – идеалното място 

Константинов обясни изборът на Перник за следващият университетски град така: "Оказва се, че това е идеалното място.

Достатъчно близо е до София, транспортът не е проблем, особено след откриване на автомагистрала “Люлин”. Близо е до софийското летище, а това за един университет с международен преподавателски състав е много важно.

Освен това в цяла Югозападна България друг университет с изключение на съсредоточените в Благоевград два университета - Американския и Югозападния - няма. А и въздухът в Перник вече е чист, защото за щастие кризата “изяде” мръсните производства" .

ВУЗ-ът не се притеснява от честна конкуренция с други университети

На въпрос дали има притеснения относно предстоящите законови промени в образованието, които могат да доведат до проблеми с кадровата обезпеченост на ВУЗ-а, Константинов заяви, че от честна конкуренция с другите български университети не се страхува. Попитан дали ако се наложи преподавателите да избират между Пернишкия университет и други ВУЗ-ове, те ще бъдат материално стимулирани да предпочетат частното заведение, той каза, че това ще зависи от приноса на всеки учен.

“И във всеки случай това заплащане ще осигури достоен живот на нашите преподаватели и на администрацията. И у нас и по света истинските учени не се интересуват особено от многото пари. Същевременно парите трябва да са достатъчни, за да не мисли ученият за тях и да не се чуди на колко още места да работи, за да изхрани семейството си. Както за съжаление са принудени да правят много брилянтни български учени и преподаватели. От което губят всички: самите те, науката и образованието и държавата като цяло“, каза той.

Константинов смята, че има “очевидна ревност и даже нервност от страна на ръководствата на някои държавни университети“. “По-малката им грижа е, че на образователния пазар ще се появи нов и силен играч, който ще привлече студенти от намаляващия брой на младите хора. Годишният прием на нашия университет ще бъде 300-400 студенти, от които 2/3 от чужбина. Така че става въпрос само за 100-150 български кандидат-студенти годишно, които биха избрали да следват в новия университет. По-голямата грижа на някои университетски ръководства обаче е страхът, че някои от елитните им преподаватели ще изберат или вече са избрали новия университет“, каза Константинов.

Във вторник пред бТВ обаче ректорът на Техническия университет проф. Камен Веселинов заяви, че не възприема Пернишкият университет за конкуренция. Той дори каза, че някои преподаватели са декларирали, че ще изберат да останат в Техническия университет.

Инвестициите ще се изплащат от тесни връзки с бизнеса

Организаторите на проекта не знаят защо той се бави, но се надяват Народното събрание скоро да вземе решение за разкриването на ВУЗ-а, за да може да се организира кандидат-студентската кампания за учебната 2010-2011 година. Университетът получи акредитация през лятото, но все още в Министерския съвет не е внесена точка за неговото разглеждане. Това трябва да стане в края на този или началото на следващия месец.

“Вече са вложени 5 милиона лева и още 15 милиона чакат, за да бъдат спешно инвестирани в трите сгради на университета в Перник. Грехота е в условията на криза да бавим чисти инвестиции, и то в такава приоритетна област като висшето образование“, каза Константинов.

Христов обясни, че при планирания малък годишен университетът няма да може да се издържа от студентски такси и затова навлизането на бизнеса в университета ще е средство за неговото развитие.

“Ще сключим договори за сътрудничество с фирми, които ще поемат и ангажименти за провеждане на стажове на студенти. Някои от тях ще предоставят стипендии и даже ще назначат млади хора на работа, когато отговарят на изискванията им.

“Новото е, че при нас фирмите и бизнеса ще навлязат реално в университета. Ще се допитваме до тях за учебното съдържание. Ще ги включим в съставя на Академичния и факултетните си съвети, където се решава какви специалности на какво да се учат и кой да ги учи. Ще привличаме техни водещи специалисти да четат спецкурсове, свързани с професионалната практика. Ще ръководят дипломанти и ще участват в държавните изпитни комисии“, обясни Христов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Кракра Пернишки
  #46

  А в бутика ще продават дипломи само за ценители с доходи.

 2. тези
  #45

  и на главата и на телата - плачевните резултати са известни още от сега...

 3. mo
  #44

  Крайно време беше в България да се направи университет които няма да бълва безработни вишисти ,а ще работи съвместно с работодателите .

 4. бутиков Илия
  #43

  ...

 5. седефчо
  #42

  Перник - център на просветата

 6. доцента
  #41

  Идеята на Гоце, подкрепена от доказани въжеиграчи, не е нищо друго, освен още една перачница на пари за олигарсите.

 7. Дьо Гол Пернишки
  #40

  Ами за наш Гоце Сирищнико место че има ли ? Он ужким е историк, ама се че му найдем !

 8. проф. Аврамов
  #39

  Хубава статия излезе днес в Nature. Вижте адрес http://webmail.ipc.bas.bg/readmsg.php?folder=inbox&pag=1&ix=0&sid={4B55E9966209D-4B55E99666EC2-1263921558}&tid=0&lid=2Истината е, че до 1990 имахме само 4 Университета и, правилно, се обсъждаше броят да се съкрати! Сега са се нароили 53 и още дават заявки! При нивото на раждаемост у нас едва се набира разумна бройка студенти за един университет и би трябвало след Атестации и конкурси да се съкратят до 2 (плюс няколко технически Института + медицинска и селскостопанска академии + институти по излуствата ) Даже при тези условия ще са твърде много!

 9. Шулц
  #38

  Много от изключително професионално скапаните пенсионери, махнали се най-сетне от ТУ-София припкат вече за продължаване на великите си кариери в ТУ-Перник. Тази възрастна гнилоч, претъпкана с досиета от ДС, създала много мръсна "школа" за собствени подлизурковци и пошлушковци в ТУ-София, възнамерява да продължи великото си дело и в перачницата ТУ-Перник. Мръсна сган от БКП-професори, БКП-доценти и БКП-БАН-член-кореспонденти, със стотици ненужни публикации с по десетина съавтори, с плагиатски докторати

 10. 4о4о
  #37

  И защо няма преподаватели от Австралия?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.