Пернишкото парно връща клиентите си с цена от лев/кв. м

Твърдата тарифа, независимо от потреблението, плюс опрощаване на лихви предизвика бум

Пернишкото парно връща клиентите си с цена от лев/кв. м

Пик в интереса към централното парно отопление е регистриран в Перник заради преференциите за редовните потребители. Жителите на града теглят кредити, за да погасят задълженията си към "Топлофикация", магазините отчитат рекордни продажби на радиатори в началото на отоплителния сезон, съобщи БТА.

Бумът се дължи на големите преференции, дадени на редовните абонати от местното топлоснабдително дружество - всеки, който е изряден в заплащането на сметките за парно, може да сключи договор с "Топлофикация" за ползване на отопление на цена 1 лв./кв.м жилищна площ. Сумата е твърда за всеки месец през отоплителния сезон и се равнява на квадратурата на дома, независимо от консумацията на топлоенергия. Освен това се заплащат и 15 лв. за топла вода ежемесечно, без значение на ползваното количество. Тарифата за водата остава в сила и през лятото.

На тази база вече са сключени 7300 договора на "Топлофикация" с индивидуални потребители, съобщи изпълнителният директор на предприятието Стефан Йорданов. Те са за двегодишен период.

От привилегията, наречена договор за лоялен клиент могат да се възползват, освен битовите абонати, и фирми, обитаващи помещения в сгради етажна собственост.

Новата система цели да увеличи топлинния товар на дружеството и да намали загубите

Решението за въвеждане на новата система на заплащане е взето от Съвета на директорите с цел да стимулира неизрядните платци да погасят сметките си и да се увеличи топлинният товар на дружеството. Топломерите ще продължат да бъдат отчитани, както досега от топлинните счетоводители и енергията разпределяна в зависимост от консумацията на домакинствата. При т. нар. лоялни клиенти обаче разликата при надвишаващо фиксираната сума потребление ще бъде за сметка на "Топлофикация". Условията са регламентирани в специален договор за отстъпка.

От дружеството очакват при повишаване на отопляемия обем загубите в сградите да се намалят. Това ще доведе и до по-ниски сметки и на абонатите, които нямат твърди договори с нас, прогнозира Йорданов. Гражданите, които плащат сметките си редовно, но не желаят да сключат контракт за лоялен клиент, ще ползват 13.7 процента отстъпка, както досега, обясниха от "Топлофикация". Дружеството опрощава и лихвите на онези абонати, които наведнъж погасят борчовете си.

Само за няколко месеца събираемостта на задълженията за парно отопление се е повишила с 5 процента, а изрядните абонати, редовно плащащи сметките си, са нараснали с 2 500.

Ежедневно сега се сключват по около 50-60 договора с лоялни клиенти, като хората, ползвали един или два радиатора, възстановяват изцяло парното отопление в апартаментите си, уточниха от предприятието.

Според Йорданов има много запитвания и от нови потенциални клиенти, особено от живеещи в къщи."Правим преценка дали е целесъобразно тези абонати да се включат в мрежата. Все още нямаме договор за еднофамилна къща", посочи Йорданов. След оферираната атрактивна цена обитателите на новите многоетажни жилищни сгради вече без колебание избират централното парно отопление. Скоро предстои включване на още два нови блока, похвалиха се от "Топлофикация".

Досега перничани търсеха други варианти на отопление, въпреки изградената инсталация в жилищата им. Надяваме се, че обърнахме този процес, каза Йорданов.

Цената на топлинната енергия за жителите на миньорския град е 73.76 лв./мгвтч с ДДС. Тя е с 6-7 на сто по-ниска спрямо предишния отоплителен сезон, увериха от дружеството.
Пернишката "Топлофикация" има близо 20 000 абонати. Задълженията им към предприятието възлизат на около 40 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?