Персийският залив вече е готов за диалог с Катар

Доха, Катар

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн са готови за диалог Катар, ако страната изрази истинско желание за борба с тероризма. Това заяви бахрейнският министър на външните работи Халед Бен Ахмед Ал Халифа след среща със своите чуждестранни колеги в Манама, цитиран от "Скай нюз - Арабия".

"Арабските страни са готови за диалог, ако Катар покаже усилия за отговор на 13-те наши изисквания в борбата срещу тероризма", заяви Халифа.

Арабската четворка потвърди, че приоритетно изискване е да се "прекрати поддръжката на тероризма и неговото финансиране”, както и отправи призив за ненамеса във вътрешните работи на другите държави.

"Ние искаме възможно тази дипломатическа криза да бъде преодоляна възможно най-скоро", каза министърът на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ шейх Абдула бин Заид Ал Нахаян.

Той добави, че "отговорността за прекратяване на напрежението е изцяло за сметка на Катар." Според него всички мерки, предприети от четири арабските държави по отношение на Доха, са в съответствие с международното право.

Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр добави, че списъкът с условията към Катар от арабските страни за излизане от кризата остава непроменен и не подлежи на обсъждане.

На 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет заявиха, че скъсват дипломатическите отношения с Катар и обвиниха страната в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи. Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството.

В Доха изразиха съжаление и нарекоха решенията на чуждестранните партньори неоснователни.

По-късно "квартетът" постави на Катар 13 искания, които в Доха нарекоха "неизпълними" и призоваха за преразглеждането им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?