Персонажите на Първанов и Дянков разкриват две Българии

В петък, 5-ти март, между стените на българското Президентство се разигра рядка по своята политическа жестокост сцена. Дошъл, за да сложи край на едно недоразумение с държавния глава, младият министър на финансите Симеон Дянков попадна наивно в клопката заложена от президента Георги Първанов (бивш комунист), пише френският седмичник "Курие Интернасионаl" в материал, посветен на най-горещата политическа драма в България.

След като припомня предисторията на скандала, с участието на Дянков в тв шоу, в което става дума и за "младия милиардер" Първанов, авторът Александър Леви разказва как премиерът Борисов е изпратил министъра си при президента, за да изгладят "недоразумението".

"Но нищо не се случи както беше предвидено. Георги Първанов прие министъра на финансите придружен от двама сътрудници от администрацията си и секретарка. Той му даде думата, преди да продължи в стил: "понеже сте тук, нека да изясним и някои други противоречия". За начало Дянков е обвинен, че е "излъгал" за бюджета на президентската администрация. Много надъхан, президентът разкритикува също политиката на икономии и поиска от името на всички българи Дянков да им се "извини". Първанов захапва здраво и темата за "младия милиардер", без да остави шанс на младия Дянков, който пробва доста неумело да се измъкне с комплименти за "опита" на държавния глава... Напразно. "Не ви вярвам", отсича президентът преди да заключи с дълга тирада, истинска политическа реч за ролята, която смята отсега нататък да играе на българската политическа сцена", продължава "Курие Интернасионал".

"В същия ден съдържанието на разговора стана достъпно в интернет на сайта на президентството, което публикува пълната стенограма. Българите откриха един отмъстителен и непреклонен президент срещу мънкащия, търсещ думите си Дянков, очевидно изненадан от злостта и внезапността на атаката от страна на държавния глава."

По -нататък се отбелязва, че от този момент кризата между президентството и правителството се задълбочава, за да се стигне до поискания от ГЕРБ импийчмънт на Първанов.

"Бойко Борисов определи действията на президента като "удар с нож в гърба", препращайки към пакта за ненападение, който двамата даваха вид да са сключили въпреки многобройните прехвърчания на искри от встъпването във власт на ГЕРБ през юли 2009. "Ако Първанов иска война, ще я получи" - заплаши той."

"От 1989 г България е парламентарна република, в която президентът няма голяма поле за маневри, но може да упражнява влияние чрез назначения на различни нива в държавата. И социалистът Първанов, който кара втория си мандат не пропуска да го направи. Той даже е смятан за "архитект" на тройната коалиция (социалисти, царисти и мюсюлмани), която управлява България с много спорен успех през последните години. Но от падането ѝ от власт, неговата дейност стана проблематична. В този епизод някои виждат предвестие за създаването на нова, опозиционна президентска партия. Други, напротив, смятат, че това е знак за слабост, даже за паника в президентската администрация, която е все по-силно притискана да даде отговори за ролята си в различни скандали с участието на предишното правителство на социалиста Сергей Станишев."

"Факт е, че рядко подобен политически сблъсък е разкривал на такова ниво пропастта между действащите лица. Като че ли съществуват "две Българии", представени от персонажите на Симеон Дянков и Георги Първанов. Всичко, а не само възрастта ги противопоставя.

От една страна е свободният електрон, изучил се в американските университети, преди да изкачи кариерната стълбица в Световната банка и да стане признат експерт по страните в преход. От другата страна е провинциалистът Първанов, извървял голяма част от кариерата си на историк под защитната сянка на комунистическата партия на Тодор Живков, преди да стане ръководен кадър на произлязлата от нея социалистическа партия.

От една страна младият човек, женен за американската си колежка, собственик на къща във Вашингтон, от другата този, който в разгара на кампанията на НАТО срещу Сърбия написа топло писмо в подкрепа на другаря "социалист" Слободан Милошевич.

От една страна емигрантът, който търси щастието си по света, от друга сътрудникът на политическата полиция на бившия режим (с псевдоним "Гоце"). Любимецът на либералната преса, хвален от МВФ и Брюксел, срещу приятеля на Москва, между другото запален ловец, заклеймен от еколозите, но харесван от себеподобните си в България.

Отличникът на класа, леко арогантен, едновременно крехък и твърде сигурен в себе си, срещу старата лисица в политиката, този, който всичко е видял и преживял. Човекът от народните дълбини срещу космополита.

"Аз съм експерт, а не политик. Както знаете, дълго време живях в чужбина. Върнах се със семейството си, за да се опитам да помогна...", смотолеви Дянков, за да се опита да обърне хода на инквизиционния сеанс, на който беше подложен между стените на президенството. Днес, сред другите теми, той сигурно размишлява над една фраза, с която българският държавен глава го замери в този нещастен петък: "Вие защо дойдохте тук, г-н Дянков?"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?