Перспективите пред зараждащото се в Русия протестно движение са неясни

Сн. ЕПА/БГНЕС

След като за три месеца свика на два пъти демонстрации в национален мащаб, които стреснаха Кремъл, е ясно, че опозиционният лидер Алексей Навални е способен да изведе хората на улиците.

Не е ясно обаче дали демонстрациите може да прераснат в истинско политическо движение.

Десетки хиляди излязоха в понеделник по улиците на над 100 града из цяла Русия, за да изразят недоволството си от президента Владимир Путин и управляващите елити, които смятат за корумпирани.

Московският протест скъса с традицията на дисциплинирана опозиционна сбирка, на която демонстранти на средна възраст скандират лозунги срещу Путин на някой площад в периферията на столицата.

Вместо това множеството, предимно от тийнейджъри и двайсетинагодишни младежи, се събраха на оживен булевард в центъра на столицата и скандираха "Долу царят!", покатерени по скелетата на строежи и улични стълбове.

Най-малко 1750 души бяха задържани по време на протестите в цяла Русия от полицаи в пълна екипировка за борба с безредици, размахващи палки, като само в Москва задържаните са близо 900.
Навални, който свика демонстрациите, се прочу с разследванията на корумпирани служители и вече достига до по-млади хора, качвайки видеоматериали в Ютюб.

Той беше арестуван от полицията пред дома му в Москва, преди да успее дори да отиде на протеста. Това остави демонстрацията в столицата без водач. Както повечето останали демонстрации в страната, и тази премина хаотично и без ясни политически искания.

Фигурите, описвани обикновено като опозиционни лидери, пренебрегнаха протестите с изключение на младия политик Иля Яшин, който обаче няма много последователи.

Сегашните руски опозиционни групи и техните лидери като че ли не са особено привлекателни за протестиращите, заяви Маша Липман, независим политически наблюдател в Москва. Навални може да стои зад свикването на протестите, но лозунгите имаха основно за мишени Путин и корупцията сред управляващите и съвсем незначителна част изразяваха подкрепа за Навални.

Харизматичният и умело използващият медиите 41-годишен Навални някога бе отхвърлян като московски хипстър, който не се харесва на хората в отдалечените райони на Русия. През декември той направи заявка, че ще се противопостави на Путин на президентската кампания през 2018 г. и прекара последните пет месеца, пътувайки из Русия. Той отвори предизборни щабове по градове и села, където от десетилетия не е имало истински политически живот.

Стратегията явно му се отплаща: в някои градове в Сибир, например, се състояха най-големите опозиционни протести след 1991 г.

Но на протестите в понеделник, свикани главно като открито неподчинение на властите, липсваха конкретни политически искания освен общо послание срещу корупцията на управляващите.

Макар и без конкретни цели, те може да полагат основите за отприщване на широкомащабно недоволство.

"Не бих говорил за движение. Мисля, че е подготвителен етап, тъй като обществото става по-политизирано", казва Алексей Макаркин от Центъра за политически технологии. "Клоновете на Навални в регионите изграждат инфраструктурата на протеста."

След като бе избран за трети президентски мандат през 2012 г., Путин разчиташе на по-възрастно, по-консервативно поколение, което е подозрително към Запада, травматизирано от болезнените икономически реформи на 90-те години и се страхува от резки социални промени. От години Кремъл хвали шумно стабилността като главно постижение на 17-годишното управление на Путин, увеличавайки популярността му на 80 процента и разубеждавайки руснаците да търсят алтернатива на управлението му.

Точно това послание обаче изглежда няма успех при младите. "Това е ново поколение, което не помни какво е Съветският съюз и не изпитва опасения от хаос и бурни промени, асоциирани с 90-те години", посочи Макаркин. "Когато възрастните им казват, че може да загубят работата си, ако отидат на протестите, те не ги слушат."

Точно както в понеделник, големи протести през март смаяха наблюдателите на Русия заради големия брой демонстранти на тийнейджърска възраст и около 20-годишни. Дотогава младото поколение беше смятано за аполитично.

Люся Щейн е една от новото поколение, арестувана в понеделник в Москва. На страницата си във Фейсбук 21-годишното момиче е качило селфи, направено в полицейския автобус в компанията на двайсетина арестувани младежи на нейната възраст. По думите ѝ имало само един "възрастен".

В един момент по време на демонстрацията Щейн се озовала срещу редицата полицаи, които избутвали хората в подлез. "Казах на полицаите, че имам право да бъда там, където искам, и че няма да се махна", разказва Щейн.

Тя прекарала пет часа в ареста и я чакат до 15 дни затвор заради участие в незаконен митинг. Разговорът с полицаите в участъка не обезсърчили Щейн, която току -що е завършила водещото руско училище по кинематография, да продължи да протестира.

"Един полицай каза, че ни плащат; друг ме посъветва да си намеря гадже, да си взема домашен любимец и да престана да ходя по митинги", добавя тя.

"Искам да продължа да правя това, което правя. Мисля, че хората ще излязат отново поне като отговор на арестите", убедена е Щейн.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?