Перу се опасява, че Венецуела се плъзга към гражданска война

Перу се опасява, че Венецуела се плъзга към гражданска война

Перу се опасява, че Венецуела може би върви към гражданска война, в резултат на задълбочаващата се политическа криза и рухващата икономика при управлението на президента социалист Николас Мадуро. Това заяви пред Ройтерс перуанският външен министър Рикардо Луна, който във вторник събра колегите си от Латинска Америка, за да осъдят "разрушаването на демократичния строй" във Венецуела.

Подкрепата за Мадуро в страната му и в чужбина намаля след усилията му да укрепи властта си чрез Учредителното събрание - нова мощна институция, ръководена от управляващата социалистическа партия, заяви Луна.

Перу стана един от най-яростните критици на Венецуела след идването на власт на президента центрист Педро Пабло Кучински, който дойде на мястото на бивш съюзник на покойния венецуелски лидер Уго Чавес, отбелязва агенцията.

Луна окачестви като "абсурдни" обвиненията на Мадуро, че Кучински действа в заговор с американския президент Доналд Тръмп.

Перу е разтревожен от хуманитарната криза във Венецуела, принудила хиляди венецуелци да търсят убежище в съседни страни, включително 40 000 в Перу през последните шест месеца.

"Нашите опасения са, че в действителност се води гражданска война с ниска интензивност, която може да породи хуманитарна криза с огромни размери", заяви перуанският външен министър в интервюто, взето в кабинета му в Лима. "Това няма непременно да се случи, и не е лесно да се сравни с голяма криза като тази в Сирия. Но Венецуела е голяма страна. Ситуацията е сложна", добави той.

Споделяне

Още от Свят