ПЕС наказва другаря на Станишев Понта с отнето домакинство на конгреса

За да не компрометира ПЕС, румънският премиер сам предлага да местят форума

Виктор Понта и Сергей Станишев

Партията на Европейските социалисти (ПЕС) ще обяви официално решението си да премести конгреса си от Букурещ в Брюксел или на друго място, заради съмненията за демократичната легитимност на румънския премиер Виктор Понта, съобщава в петък изданието EurActiv.

Засега не е взето никакво решение за предстоящия конгрес на 28-29 септември, но има силни настроения форумът да не се провежда в Букурещ, казва източник на сайта от социалистите в Европаралмента.

Само няколко лидери на партии от ПЕС в Европа са потвърдили, че ще участват на конгреса в Букурещ. Останалите явно се въздържат от домакинството на Понта, който бе обвинен от ЕК в подкопаване на демократичния баланс на властите и върховенството на закона, но е голям другар на лидера на ПЕС и на българските социалисти Сергей Станишев.

Източник от ПЕС е коментирал, че лидерите от левицата не желаят да си навличат недоволство у дома, че приемат домакинството на спорен лидер като Понта. В същото време са загрижени да не отслабят позициите на колегата си преди изборите по-късно тази година.

Отнетото домакинство на Букурещ за форума на ПЕС би било съкрушителен удар за Понта. При всички случаи, решението за провеждане на конгреса в друга столица, би било съчетано с обяснения, които да спасят достойнството на Понта вътре в Румъния. Това било доста трудно упражнение за секретариата на ПЕС, отбелязва EurActiv.

Според източници на Mediapool дипломатичното решение вече било намерено. Виктор Понта изпраща писмо на Станишев, в което сам предлага Букурещ да не е домакин на конгреса на ПЕС. След това председателят на ПЕС обявява, че ще уважи молбата на колегата си.

В писмото си до Станишев Понта е посочил като причина “нестабилната обстановка” около собствената му партия. Той изтъкнал, че очевидно не може да обясни успехите на левицата, които били интерпретирани погрешно от някои медии. По тази причина той не искал да компрометира ПЕС и да я излага на нападки от страна на ЕНП.

Потърсен за коментар от Mediapool, Сергей Станишев не отговаряше на моблиния си телефон. Той, както и другите лидери на ПЕС, са на конгрес на Интернационала в Южна Африка.

Миналата година, когато бе взето решението за провеждане на конгреса в румънската столица, Понта беше в опозиция. Парламентарните избори в Румъния са насрочени за есента, а конгресът на ПЕС трябваше да подсили международния имидж на Понта преди вота.

Междувременно обаче Понта пое властта, след като дясноцентристкото правителство на Михай Унгуряну, което изкара само два месеца, загуби вот на доверие в парламента на 27 април. Понта състави правителство на Социал-либералния съюз, в което влизат неговата партия ПСД, Националната либерална партия (НЛП) на Крин Антонеску и малката Консервативна партия.

Оттогава Румъния е разлюляна от властови конфликт между дясноцентристкия президент Траян Бъсеску и стремежа на премиера да установи контрол върху съдебната система, Конституционния съд и медиите.

Румънският премиер си навлече остри критики на ЕС заради опитите да узурпира цялата власт и да отстрани чрез пуч президента Траян Бъсеску. През юли, когато политическата криза в Румъния бе в разгара си и ръководството на ЕК се чудеше как да озапти Понта, Станишев му даде безрезервната си подкрепа.

Партията на европейските социалисти изцяло подкрепя премиера на Румъния Виктор Понта и сме убедени, че неговото правителство работи според най-високите демократични стандарти, заяви през юли Станишев на среща с ръководителите на европейските институции в Брюксел.

Той подкрепи правителството на Виктор Понта в усилията му за провеждане на национален референдум за отстраняването на президента. Станишев осъди "лицемерието, с което европейските консерватори атакуваха развоя на политическите събития в Румъния" и заяви, че "единственото, което Понта прави, е да отстрани демократическите несъответствия и дисбаланси, настъпили в рамките на предишното правителство."

"Предаността му към висшите демократични ценности е неоспорима", коментира тогава Станишев и обвини Бъсеску в постоянни злоупотреби с власт и манипулиране на министри.

За разлика от него председателят на Европарламента Мартин Шулц, който също принадлежи на ПЕС, изрази тревога от поведението на младия румънски премиер: "В нашия съюз имаме споделени ценности, които трябва да бъдат спазвани от всички членове без изключение. Наблюдавам събитията в Румъния много внимателно и не скрих тревогата си пред премиера Виктор Понта от последното им развитие. Той ми е приятел, защото принадлежим на една и съща партия. Но това не пречи в случаи на съмнения разговорите между приятели да станат много откровени. На четири очи разговорът ни може би не беше толкова приятелски", коментира Мартин Шулц през юли.

Конгресът на ПЕС трябва да избере нов председател с редовен мандат от две години и половина. Единствената кандидатура засега е на Сергей Станишев, който зае временния пост на 24 ноември 2011 г. на мястото на бившия датски премиер Пол Расмусен, който бе начело на ПЕС било 8 години.

Европейските представители избягват румънското правителство

Отнетото домакинство на конгреса на ПЕС е само пореден израз на нарастващата изолация, в която е изпаднал Понта.

Европейските представители избягват румънското правителство: няколко посещения по повод годишната среща на румънската дипломация следващата седмица бяха отменени, пише румънският вестник "Евенимнетул зилей" в петък.

Върховният представител на ЕС за външните работи Катрин Аштън и външният министър на френското социалистическо правителство Лоран Фабиюс обявиха, че няма да участват в срещата, съобщава изданието.

Специални гости на годишната среща на румънската дипломация са генералният секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер, грузинският външен министър Григол Вашадзе и молдовският правосъден министър Олег Ефрим.

Изданието отбелязва, че първоначално посещенията на Аштън и Фабиюс са били обявени от бившия външен министър на Румъния Андрей Марга, който бе сменен от поста в началото на август. По-късно Аштън анулира визитата си с обяснението, че има други ангажименти в периода на срещата, която ще се състои на 3 и 4 септември. Лоран Фабиюс също обяви в началото на август, че няма да може да участва в срещата заради друг международен ангажимент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?