ПЕС уличи БСП в лъжа: партията е подкрепила Истанбулската конвенция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се изказва по време на Съвета на ПЕС в Лисабон. Сн. БГНЕС

БСП не е гласувала против ратификацията на Истанбулската конвенция на съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон през декември 2017 година. Позицията на ПЕС, чийто лидер е Сергей Станишев, бе изпратена до медиите в четвъртък.

БСП е против ратифицирането на конвенцията от българския парламент. Лидерът на партията Корнелия Нинова, която е присъствала на Съвета на европейските социалисти, заяви преди ден: "Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея".

Джакомо Филибек, зам.-генерален секретар на ПЕС, обаче казва следното:

"Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Проектът за резолюция е изпратен до всички партии - членове на Партията на европейските социалисти (ПЕС), по електронна поща в края на октомври м.г., след което се проведоха двумесечни консултации онлайн и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения".

Зам.-председателят на БСП Деница Златева и Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2017 г. в Брюксел, съобщава ПЕС. На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция, не е постъпило от нито една от партиите - членове на ПЕС.

В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, "За Прогресивна Европа – Обновление", изрично е записано, че Партията на европейските социалисти се обявява "за" уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, "против" насилието над жени и "за" ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста.

Резолюцията е гласувана със 188 гласа "за", 13 гласа "въздържал се" и нито един "против".

"Според правилата на ПЕС, ако партия член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), тази партия има възможност да заяви в секретариата на съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската социалистическа партия, които имат резерви по друга тема от резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на съвета. Делегатите от БСП не са поискали никакви поправки и не са внесли възражения", посочва Филибек.

Междувременно в централата на БСП е получено писмо от председателката на женската организация на Партията на европейските социалисти Зита Гурмай до лидера на левицата Корнелия Нинова. В него Гурмай пише, че БСП е единствената партия от ПЕС, която се противопоставя на конвенцията, въпреки че нейна делегация е гласувала в подкрепа миналата година.

Ако тази позиция не се промени, въпросът ще бъде отнесен до президиума на ПЕС, се посочва още в документа.

Засега от БСП не възнамеряват да ревизират позицията си и ще продължат да настояват за провеждане на референдум на тема да бъде ли ратифицирана конвенцията. БСП твърдят, че са против документа, защото защитавали българските ценности.

Вигенин смъмри ПЕС за разкритието и се дистанцира от решението

Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин реагира с опровержение на страницата във Фейсбук, дистанцирайки се както от ПЕС, така и от Изпълнителното бюро на БСП.

"Във връзка с някакво прес-съобщение на ПЕС от днес трябва да уточня, че споменаването на името ми в него е напълно некоректно. Присъствал съм на въпросното заседание на Президиума на ПЕС от името (и в качеството ми на зам.-председател) на Групата на социалдемократите, социалистите и прогресивните в Парламентарната асамблея на ОССЕ, която има статут на асоцииран член в ПЕС, а не като представител на БСП. Въпросният Джакомо Филибек добре знае това. Не съм имал нито мандат, нито право да правя предложения и да коментирам каквито и да е въпроси извън обхвата на темите, с които се занимава ОССЕ. Как е протекла координацията по линията БСП-ПЕС не мога да знам, тъй като не съм член на ИБ на БСП, нито на Президиума на ПЕС, нито съм участвал в Съвета на ПЕС в Лисабон. Толкова по въпроса. А по принцип намирам публичния обмен на прес-съобщения и писма за проява на недобра политическа преценка и подценяване на дългосрочните последици от подобни действия. Нямам спомен някога подобно нещо да се е случвало в ЕНП, въпреки сериозните им разминавания по някои теми", коментира Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България