ПЕС заплашва БСП с изключване, ако не премисли за Истанбулската конвенция

Социалистите единни около Нинова – няма да се огънат

Корнелия Нинова

Партията на европейските социалисти е заплашила БСП със замразяване на членството и дори с изключване, ако партията не промени позицията си за Истанбулската конвенция. Това е обявила лидерката на БСП Корнелия Нинова на проведения в неделя Националния съвет.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който открито критикува БСП, че се противопоставя на конвенцията, не е присъствал на пленума, а Нинова не го е споменала в речта си.

Тя поискала Националният съвет да реши дали да бъде променена позицията на БСП, за да не бъде наказана от ПЕС. И предупредила, че ако Националният съвет се огъне, тя ще се съобрази с решението им, но ще подаде оставка.

Пленумът показа забележително единство зад лидера си. Така, че трябва да нямате никакви колебания, че няма никаква промяна в нашата позиция и няма да има, независимо от всички спекулации, каза по-късно на пресконференция депутатът Атанас Зафиров, цитиран от БГНЕС.

„Надявам се да не се стигне до там”, заяви Крум Зарков в отговор на въпрос доколко сериозно звучат заплахите на ПЕС за замразяване на членството на БСП и дали е имало подобен прецедент с лява партия, чието членство би могло да бъде замразено.

„Вярвам, че няма да се стигне до там. Имало е напрежение между ПЕС и други леви партии по много въпроси, намирали са се начини да се предотврати ескалирането на конфликта. Ние сме заявили нашата позиция по Истанбулската конвенция, аргументирано, информирали сме Партията на европейските социалисти за законодателните инициативи, които предприехме именно по темата „насилие над жени“. Така, че предполагам, че това наше различие в рамките на ПЕС би трябвало да бъде прието без особени проблеми“, каза Зарков.

ПЕС е изпратила в София работна група по повод съботния "София Прайд", в която е и генералният секретар на европейските социалисти Ахим Пост. Тя щяла да се срещне с организаторите на прайда, а след това и с ръководството на БСП, за да разговаря с него за промяна на партийната позиция.

По думите на Корнелия Нинова, цитирани от партийния  пресцентър, БСП е готова с алтернатива - "Визия за България", която да представи 21 юли на национално съвещание. Тя уточнила, че по проекта работят съветите към националния съвет на партията, както и експерти, които не са част от тези органи. Във визията щели да бъдат включени и предложения на учените от БАН, които вече са представили на левицата свови предложения за политики и решения.

В речта си лидерката на социалистите е продългила и с дежурните критики към управлението на ГЕРБ и министър-председателя.

"През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода. Нищо такова не се случи. През втория си мандат бе строителят на магистрали и пътища. От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. Днес той е в ролята на обединител  - обединява Западните Балкани, обединява Европа с Русия, а не може да си обедини министрите в собствения си кабинет - Валери Симеонов обвинява Ангелкова в корупция и сезира главния прокурор, а българският народ е по-разединен отвсякога", заявила председателката на БСП.

На днешния пленум БСП е дала политическа подкрепа за двата проекта за модернизация на въоръжените сили.

„Даваме политическа подкрепа, която е под условие - ако възникнат съмнения за корупционни практики, то ние сме готови да оттеглим тази подкрепа“, заяви Атанас Зафиров.

Националният съвет на БСП решил до 15 юли да бъдат внесени документите в СЕМ за лиценз на телевизия. Дотогава трябва да е ясно и името на бъдещата медия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?