ПЕС започва да приема номинации за общ кандидат за председател на ЕК

На 1 октомври Партията на европейските социалисти (ПЕС) започна официално да приема номинации за обща кандидатура за следващ председател на Европейската комисия (ЕК), какъвто ще бъде излъчен след изборите за Европейски парламент през май 2014 г.

Както съобщава ПЕС на сайта си, тази мярка цели да отговори на множеството искания за по-демократичен и прозрачен начин за издигане на кандидатури за ключови постове в ЕС.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев е цитиран да казва, че "ПЕС е избрала демократичен и политически надежден процес. Това ще бъде фокусът, около който ще обединим сили в изборите за Европейски парламент".

Зад всеки номиниран трябва да застанат поне шест партии и организации, членове на ПЕС - една, която издига кандидатурата и пет, които я подкрепят или 15% от пълноправните членове на ПЕС (28 партии и пет организации).

Срокът за приемане на номинации е до края на октомври, а на 6 ноември ръководството на ПЕС ще провери дали са спазени всички критерии и ще обяви номинираните.

През декември и януари всяка членка на ПЕС ще трябва да избере един от тях, а през февруари 2014 г. европейската левица ще проведе конгрес, на който кандидатът ще бъде окончателно посочен и ще се приеме платформа за предизборната кампания.

Очаква се повечето членове на ПЕС да се обединят около кандидатурата на сегашния председател на Европейския парламент Мартин Шулц. Подобна нагласа пролича по време на форума на ПЕС през юни в София. Преди това имаше спекулации, че Сергей Станишев се е отказал да става министър-председател заради амбициите си да заеме висок пост в бъдещата ЕК, включително и председателския. С всеки изминал ден обаче тези надежди изглеждат все по-неоправдани, тъй като правителството "Орешарски", създадено с мандата на оглавяваната от Станишев БСП, е непопулярно както в собствената си страна, така и сред европейските партньори.

Критиките към Станишев в ПЕС са основно заради колаборацията с националистите от "Атака". Сигнал за нарастващите му проблеми в евролевицата и по-специално с френските социалисти е и силно критичната статия в авторитетното френско списание "Нувел Обсерватьор" от миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа